Svetoga Oca je na Lezbosu dočekao grčki premijer Tsipras, carigradski patrijarh Bartolomej te nadbiskup Atene i čitave Grčke Hyeronimus. Razgovarajući s Tsiprasom, papa Franjo je rekao da je došao kako bi, među ostalim, zahvalio grčkome narodu na njegovoj velikodušnosti.

papa Franjo

Papa Franjo sletio je jutros na grčki otok Lezbos malo iza 9 sati prema srednjoeuropskom vremenu. Ovo je putovanje pomalo drukčije od ostalih – rekao je novinarima tijekom leta. Za vrijeme apostolskih putovanja idemo činiti mnoštvo stvari: vidjeti narod, govoriti… također je prisutna radost susreta. Ovo je putovanje označeno tugom i to je važno: radi se o tužnome putovanju. Idemo susresti najveću humanitarnu katastrofu nakon Drugog svjetskog rata. Idemo – i to ćemo vidjeti – tolikim ljudima koji pate, koji ne znaju kamo bi išli, koji su morali pobjeći.

Također ćemo – dodao je – otići na groblje: more. Toliko se ljudi u njemu utopilo. To ne kažem da izazovem gorčinu, ne zbog ogorčenosti, nego da bi i vaš rad danas mogao prenijeti u medijima stanje duše s kojim idem na ovo putovanje – rekao je Papa novinarima.

Glavni cilj ovoga pohoda je „donijeti utjehu mnoštvu izbjeglica“ – napisao je u brzojavu talijanskom predsjedniku Sergiu Mattareli tijekom leta kroz zračni prostor Italije. U današnjem tweetu Sveti Otac pak ističe: „Izbjeglice nisu brojevi, nego osobe: oni su lica, imena, povijesti i kao prema takvima im se treba odnositi“.

Svetoga Oca je na Lezbosu dočekao grčki premijer Tsipras, carigradski patrijarh Bartolomej te nadbiskup Atene i čitave Grčke Hyeronimus. Razgovarajući s Tsiprasom, papa Franjo je rekao da je došao kako bi, među ostalim, zahvalio grčkome narodu na njegovoj velikodušnosti. Grčka je – prema Papinim riječima – kolijevka čovječanstva i vidi se da nastavlja pružati primjer humanosti te hrabro iskazivati tu velikodušnost, čak i za vrijeme teške gospodarske situacije.

Grčki je premijer zahvalio Papi na njegovoj poruci protiv rata i na tome što poziva na prihvat u trenutku kad „drugi kršćanski vođe podižu barijere u Europi“. Kako je prenio p. Frederico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Papa i Tsipras su istaknuli da je izbjeglička kriza europski i međunarodni problem koji zahtjeva sveobuhvatan odgovor koji poštuje europske i internacionalne zakone.

Papa je k tome u razgovoru s premijerom naglasio potrebu zaštite za osobe koje riskiraju život prelazeći Egejsko i Sredozemno more, kao i borbe protiv trgovine ljudima, isključujući opasne rute i razvijajući sigurne postupke za smještanje u Europu.

Radio Vatikan