Papa Franjo će sutra, 2. studenog, služiti misu na trećem po veličini groblju Laurentino, koje je treće po veličini groblje u Rimu, donosi Rome Reports. Planirano je da će se zaustaviti na dijelu koji se naziva Groblje anđela, koje zauzima površinu od oko 600 kvadratnih metara i na kojem su pokopana nerođena djeca. Ovo će biti četvrti Papin posjet grobljima u glavnom talijanskom gradu. Sveti Otac je već posjetio groblja Verano i Prima Porta, kao i američko groblje Nettuno, u kojem su pokopani vojnici i medicinske sestre koji su poginuli u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

U Hrvatskoj također postoji grobno mjesto na zagrebačkom Markovu polju u kojem se mogu pokopati djeca onih roditelja koji nemaju obiteljsku grobnicu. Udruga Betlehem također ima grobnicu za nerođenu djecu u Vinkovcima i Gospiću. „Dijete pokapamo uz katolički obred za nerođenu – nekrštenu djecu, ali spremni smo pomoći i roditeljima koji nisu vjernici ili su druge vjeroispovijesti“, izjavila je za Bitno.net Ljubica Oršić, članica zagrebačke podružnice Udruge Betlehem.

Foto: Udruga Betlehem

U mjestu Raštani, nedaleko od Mostara, također postoji grobnica za nerođenu djecu. Bitno.net je prije četiri godine povodom Dana sjećanja na nerođenu djecu prenio potresno svjedočanstvo majke, originalno objavljeno u Crkvi na kamenu, u kojem ona opisuje suočavanje sa smrću svoje nerođene bebe, ali i o pokopu na katoličkom groblju župe svetog Mateja u Raštanima. Tom prilikom je biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić u posebnom komentaru obrazložio crkveni stav o pokapanju posmrtnih ostataka nerođene djece.

Biskup je objasnio kako roditelji imaju pravo od bolničkog osoblja zatražiti tijela svojih nerođenih beba kako bi ih na doličan način pokopali. „Neka to budu učionice savjesti da se obrate svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u dopuštanju, nagovaranju i izazivanju tako prerane smrti nedužnih ljudskih bića. Neka to budu podsjetnici na odgovornost svih nas koji se smatramo vjernicima, da učinimo sve što je u našoj moći da ljudskom voljom i rukom ne dolazi do pobačaja“, napisao je biskup Perić.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net