Komentirajući ulomak iz Evanđelja (Iv 8,1-11), koji govori o ženi uhvaćenoj u preljubu, za što je prema Mojsijevu zakonu trebala biti kamenovana, jer je preljub teški grijeh, Papa je rekao da je brak ljudska stvarnost i simbol vjernoga odnosa Boga s njegovim narodom. A kad se preljubom uništi brak, onda se kalja i odnos između Boga i njegova naroda – ustvrdio je papa Franjo.

Pismoznanci i farizeju pitaju Isusa, misleći ga dovesti u nezgodnu situaciju: Mojsijev zakon propisuje da preljubnicu treba kamenovati, a što ti kažeš? Da je Isus rekao da ju treba kamenovati, oni bi narodu rekli: Eto, to je taj vaš dobri učitelj, vidite što je učinio s tom ženom. Da je odgovorio da joj se oprosti, oni bi ga optužili da ne poštuje Zakon. Nije njima stalo do žene; nisu se zanimali za dobro preljubnice – a možda je i netko od njih bio među njima – cilj im je bio Isusu postaviti stupicu. Stoga je Isus odgovorio: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen – objasnio je Sveti Otac.

Evanđelje ironično veli da su se tužitelji, počevši od starijih, jedan po jedan, razišli. Vidjeli su – primijetio je Papa – da su na računu u nebu protiv sebe imali lijep tekući račun. Isus je sam ostao sa ženom, poput ispovjednika, te joj rekao: Ženo, gdje su? Zar te nitko ne osudi?… Ostali smo sami: ti i ja. Ti pred Bogom bez optužbi, bez kleveta. Ti i Bog! Nitko te ne osudi. Žena odgovara: Nitko, Gospodine. Nije rekla da je optužba bila lažna ili da nije počinila preljub, svoj grijeh dakle priznaje – primijetio je papa Franjo.

Isus na to veli: Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više, da ti se ponovo ne dogodi ovo što se dogodilo, da opet ne bi morala podnositi sramotu, da ne bi uvrijedila Boga, da ne bi okaljala odnos između Boga i njegova naroda. Isus prašta, i ne samo da prašta nego mimoilazi zakon i ide dalje. Ne veli ženi da preljub nije grijeh, ali je ne osuđuje kako je predviđeno zakonom. Ovdje je dakle i više od praštanja, a to je tajna milosrđa. To je tajna Isusova milosrđa – istaknuo je Papa.

Teško je shvatiti što je milosrđe – tvrdi Sveti Otac… Ma, Oče, briše li milosrđe grijehe? – netko bi mogao pitati. – Ne, grijehe briše Božji oprost. Milosrđe je način praštanja. Jer Isus je mogao reći: Opraštam ti. Idi!, kako je rekao uzetomu kojeg su kroz krov spustili u kuću: Oprošteni su ti grijesi. Ovdje veli: Idi u miru! Isus dakle ide dalje. Savjetuje ženi da više ne griješi. Ovdje se vidi Isusovo milosrdno ponašanje: brani grešnika od njegovih neprijatelja, brani ga od pravedne osude. I mi, koliki bi od nas trebali završiti u Paklu, koliki? Bila bi to pravedna osuda…Isus ne samo da oprašta nego je i milosrdan – ustvrdio je Papa dodajući:
Milosrđe ide dalje, tako uređuje život osobe da grijeh ostavlja po strani. Milosrđe je poput neba: na nebu vidimo bezbrojne zvijezde; ali kad ujutro zasja sunce, zvijezde se više ne vide. Takvo je i Božje milosrđe: veliko svjetlo ljubavi i nježnosti. Bog ne oprašta po dekretu, nego milovanjem: milujući naše rane prouzročene grijehom. On je zauzet praštanjem; zaokupljen je našim spasenjem. Isus je ispovjednik: ženu ne ponižava; ne veli joj: Reci mi što si učinila! Kada, kako i s kime? Veli: „Idi i odsad više nemoj griješiti!“ Veliko je Božje milosrđe, veliko je milosrđe Isusovo: oprašta nam, milujući nas – zaključio je Sveti Otac. (RV)