Njemačka biskupska konferencija odgovorila je na vatikansku intervenciju na pripreme za sinodu koja će započeti u prosincu ove godine. Poručili su kako se kritike vatikanskog pravnog odjela tiču ranijih nacrta sinodskih dokumenata, ta da nisu uzele u obzir promjene koje su u međuvremenu izvršene.

“Mišljenje Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove odnosi se na nacrt Statua iz lipnja 2019. godine, te ne uzima u obzir ažuriranu verziju iz srpnja niti verziju nastalu nakon sastanka Stalnog vijeća iz kolovoza, koje više ne sadrže određene odlomke na koje se mišljenje [papinskog vijeća] odnosi”, stoji u jučer upućenom priopćenju.

Ipak, prema pisanju Catholic News Agencyja, dokumenti Njemačke biskupske konferencije upućuju na to da su teme koje je Vatikan istaknuo kao sporne ostale nepromijenjene i nakon navedenih ažuriranja.

Između ostaloga, u dokumentu odobrenom u kolovozu navodi se kako je “Sinodalna skupština vrhovno tijelo”, te kako će svi članovi Skupštine koju sačinjavaju biskupi i laici imati jednako pravo pri izglasavanju odluka, što je Vatikan ocijenio spornim.

Podsjetimo, u pismu poslanom 4. rujna, kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, obavijestio je njemačke biskupe kako njihovi planovi za održavanje “obvezujuće” crkvene sinode “nisu crkveno valjani” te da se na njoj ne smiju donijeti zaključci suprotni crkvenom Nauku i disciplini.

Papa Franjo još je u lipnju ove godine upozorio Njemačku biskupsku konferenciju kako je pogrešno shvaćanje sinodalnosti, oslonjeno samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, „unaprijed osuđeno na neuspjeh“ te kako „posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati“.

Iz Njemačke biskupske konferencije u svojem priopćenju poručuju kako će kardinal Marx idućeg tjedna  posjetiti Rim kako bi se susreo s kardinalom Ouelletteom i “otklonio nerazumijevanja” o planovima za sinodu.

Ivo Džeba | Bitno.net