Na zahtjev pape Franje, od lipnja 2022. Povijesni arhiv Državnog tajništva Svete Stolice – Odsjek za odnose s državama i međunarodnim organizacijama (ASRS) dopušta univerzalni pristup virtualnoj reprodukciji cijele arhivske serije na svojoj mrežnoj stranici, objavio je 24. lipnja Vatican News.

Serija dokumenata, koja se odnosi na razdoblje pontifikata Pija XII. (otvorena za istraživače od 2. ožujka 2020.), nosi naslov Ebrei (Židovi) jer je cilj sačuvati molbe za pomoć koje su Židovi diljem Europe uputili Petrovom nasljedniku tijekom nacističko-fašističkih progona.

Arhivska serija sastoji se od ukupno 170 svezaka, što odgovara broju od gotovo 40 tisuća digitalnih datoteka. Početnih 70 % cjelokupnog materijala bit će dostupno na početku, prije nego što se integrira s posljednjim svescima na kojima se trenutno radi, prenosi IKA.

Izvorno sovjetska, protukršćanska propaganda sredinom 20. stoljeća pokrenula je tzv. “crnu legendu” o Piju XII., kako bi ga prikazala “Hitlerovim papom”.

Povijesna istina je, međutim, da Pio XII. nije bio šutio pred Holokaustom niti je bio pasivan.

Upravo suprotno, bio je iznimno posvećen spašavanju židovskih obitelji, neprestano je progovarao protiv nacionalsocijalističkog režima, i pokrenuo čitav niz formalnih i neformalnih inicijativa koje dokazuju da je bio sve, samo ne “Hitlerov papa”.

Đakon Dominiek Oversteyns, koji je u svojim istraživanjima otkrio istinu o protunacističkom djelovanju Pija XII., prošle je godine iznio pretpostavku kako će u daljnjim istraživanjima, omogućenim otvaranjem Vatikanskih arhiva istraživačima, posvećenost Pija XII. spašanju Židova dodatno izići na vidjelo.