Njemački kardinal i prefekt Kongregacije za nauk vjere, Gerhard Ludwig Müller, dao je intervju za Rheinische Post u kojem je kritizirao subjektivno interpretiranje papinskih dokumenata od strane nekih biskupa, javlja Catholic Herald.

Premda je izjavio kako nije “njegov stil” javno kritizirati biskupska priopćenja, Müller se osvrnuo na različita tumačenja apostolske pobudnice Amoris Laetitia u kojima pojedini biskupi daju svoj pogled na kontroverzno 8. poglavlje pobudnice koja prema nekima otvara mogućnost pričešćivanju razvedenih i ponovno civilno vjenčanih osoba u određenim slučajevima.

“Čini mi se kako komentari pojedinih biskupa, u kojima daju svoje subjektivno viđenje o papinskim dokumentima, nisu osobito plodonosni”, poručio je Müller.

Podsjećamo, neki biskupi u zemaljama poput Malte i Njemačke objavili su dokumente u kojima, suprotno crkvenom Nauku, potiču pričest katolika u civilnom braku, ako su “u miru sa svojom savjesti”. S druge strane, određeni “konzervativni” biskupi smatraju kako pobudnica “nije dovoljno jasna” u ključnim točkama.

Intervju s njemačkim kardinalom objavljen je u srijedu 15. veljače, na isti dan kad je u Vatikanu predstavljena knjižica o 8. poglavlju pobudnice Amoris Laetitia drugog visokog vatikanskog dužnosnika, kardinala Francesca Coccopalmerija.

Za razliku od kardinala Müllera koji je u jednom drugom razgovoru poručio da “ne može biti rečeno kako postoje okolnosti u kojima čin preljuba (u što Crkva ubraja i ulazak u drugi civilni brak unatoč trenutno valjanom crkvenom braku, op.a.) neće biti smrtni grijeh”, Coccopalmerio, inače predsjednik Papinskog vijeća za zakonske tekstove, tvrdi suprotno.

Talijanski kardinal tako smatra kako par treba dobiti “odrješenje te imati pristup euharistiji dok god postoji nemogućnost trenutne promjene grješne situacije“. Coccopalmerio te tvrdnje podupire slučajevima kada osoba u drugom braku može počiniti veću štetu napuštanjem drugog, civilnog braka ako time ostavlja svog supružnika i djecu. Premda Crkva u takvim slučajevima preporučuje da supružnici nastave zajednički život, ali u celibatu, predsjednik Papinskog vijeća smatra kako to ponekad može biti nemoguće.

Međutim čini se – kako je Dan Hitchens, novinar Catholic Heralda, primijetio – da je gornja tvrdnja u suprotnosti s Naukom izraženim u jednom od dokumenata Tridentskog koncila, u kojem stoji: “‘Bog naime ne zapovijeda nemoguće, nego zapovijedajući potiče i da činiš što možeš i da moliš što ne možeš’, i pomaže kako bi mogao.”

Također, u posljednjem razgovoru za njemačke medije kardinal Müller tvrdi kako “nitko ne može po svom nahođenju mijenjati sakramente kao sredstvo milosti”, navodeći primjer sakramenta ispovijedi u kojem odrješenje grijeha ne može biti udijeljeno osobi koja nema namjeru više ne griješiti.

“Univerzalnoj i obvezujućoj doktrini Crkve, koju formulira Sveti Otac, ne mogu se dati različite pa čak i kontradiktorne regionalne interpretacije. Temelj Crkve je jedinstvo vjere. Crkva neće više iskusiti novu objavu”, zaključio je Müller.

Tino Krvavica | Bitno.net