SINODA O SINODALNOSTI

Meksički kardinal umanjuje važnost kontroverznih tema na Sinodi: One se pojavljuju na marginama

Meksički kardinal Carlos Aguiar Retes smatra da ova skupština "neće ulaziti u konkretne prijedloge" o ređenju žena i LGBTIQ pitanjima.

Tino Krvavica
Kardinal Carlos Aguiar Retes (drugi s desna) u društvu pape Franje/Foto: Aleteia Image Partners, Flickr, CC BY 2.0/Wikimedia Commons

Kardinal Carlos Aguiar Retes (drugi s desna) u društvu pape Franje/Foto: Aleteia Image Partners, Flickr, CC BY 2.0/Wikimedia Commons

Sinoda o sinodalnosti, poput ranijih okupljanja u Vatikanu, najviše je pozornosti u medijima dobila zbog kontroverznih pitanja kao što su đakonise i LGBTIQ teme. Unatoč tome, sve više sudionika umanjuje njihovu važnost.

Posljednji među njima je nadbiskup Mexico Cityja kardinal Carlos Aguiar Retes koji smatra da ova skupština “neće ulaziti u konkretne prijedloge” o kontroverzama.

U razgovoru za ACI Prensu, španjolskog partnera Catholic News Agency, Aguiar je poručio kako je “iznimno zadovoljan” s onim što se događalo u prva tri tjedna sinode (koja završava 28. listopada), tijekom kojih se raspravljalo o “socio-kulturalnim i crkvenim stvarnostima iz svih dijelova svijeta”.

Pritom, istaknuo je, teme poput đakonisa, pastorala osoba koje se identificiraju kao LGBTIQ i ređenja oženjenih muškaraca, “nisu bila glavna pitanja” već su se “pojavljivala na marginama, bez nekih posljedica”.

Umjesto konkretnih prijedloga na sinodi, mišljenja je Aguiar, kontroverzne teme “detaljnije će proučavati stručnjaci u tim područjima”.

Podsjećamo, slično je u nedavnom razgovoru za katholisch.de ustvrdio i beogradski nadbiskup Ladislav Német. Upitan je li u sinodskoj dvorani otvoreno pitanje ređenja žena, Német je poručio: “I da i ne. Ne u službenim govorima. Ali na kavi se razgovara o raznim stvarima – događa se i to.”

Dodajmo i da je prefekt Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini umanjio važnost LGBTIQ tema, otkrivši kako “blagoslov istospolnih parova (koji se nedavno spominjao u dubijama petorice kardinala, op. nov.) nije tema sinode”.

Revizija crkvenih struktura

Što se tiče “revizije crkvenih struktura”, potaknutih željom za “većom sinodalnošću”, kardinal Carlos Aguiar Retes je poručio kako se temeljno radi o “podizanju naše svijesti o potrebi da se odgoji svećenike koji autoritet doživljavaju kao službu, a ne kao zapovijedanje vršeno u piramidalnoj strukturi”.

“Moramo promovirati pastoralne jedinice: tj. zajedničko upravljanje susjedskih župa pod jedinstvenom pastoralnom koordinacijom.”

Prema kardinalu, “sinodalnost znači preuzeti suodgovornost za evangelizaciju u biskupijskim strukturama, kroz proces koji vodi slušanju Božje Riječi, osobito Evanđelja, do uključivanja malih zajednica unutar župe te potom zajedničke suradnje u misiji onima koji su najudaljeniji [od Crkve]”.

Sinodu o sinodalnosti pokrenuo je papa Franjo u listopadu 2021. godine kao višegodišnji proces. U prvoj fazi sinoda se odvijala na razini pojedinih biskupija, potom je uslijedila kontinentalna faza dok je sada u tijeku prvi dio univerzalne faze, tj. rasprava u Vatikanu koja traje od 4. do 28. listopada. Trenutno zasjedanje trebalo bi iznjedriti “sažeto izvješće”, a potom slijedi završna faza sinode, u listopadu iduće godine.