Poljski nadbiskup Henryk Hoser koji je u travnju ove godine kao poseban Papin izaslanik boravio u Međugorju, izjavio je za portal Aleteiu kako su odsad moguća službena hodočašća u Međugorje.

Varšavsko-praški nadbiskup, koji je trebao ispitati isključivo pastoralnu skrb koja se u tom hercegovačkom mjestu dijeli desetinama tisuća hodočasnika, ne baveći se pritom autentičnošću ukazanja, izjavio je kako “danas, biskupije i druge institucije mogu organizirati službena hodočašća, to više nije problem”. Pritom je istaknuo da je “papa Franjo nedavno zamolio albanskog kardinala da blagoslovi vjernike koji su bili prisutni u Međugorju”.

Unatoč tome što stotine tisuća hodočasnika svake godine posjeti Međugorje, do sada biskupije i župe nisu smjele organizirati službena hodočašća. Hodočašća bi stoga najčešće organizirali laici i laičke udruge, dok bi svećenici najčešće išli u svojstvu “pratnje”.

“Odredba nekadašnje Jugoslavenske biskupske konferencije koja se prije rata izjasnila protiv toga da biskupi organiziraju hodočašća u Međugorje nije više relevantna”, izjavio je nadbiskup Hoser, dodavši kako se “divi radu” lokalnih franjevaca,

“S relativno malo ljudi, njih možda desetak, rade ogroman posao dočeka hodočasnika. Svakog ljeta organiziraju festival za mlade (Mladifest). Ove godine sudjelovalo je 50 tisuća mladih iz cijelog svijeta zajedno sa 700 svećenika”.

Ipak, nadbiskup Hoser još je jednom podsjetio kako konačnu odluku o navodnim ukazanjima u Međugorju mora donijeti Sveti Otac Franjo.

Podsjećamo, Hoserovo stajalište u suglasnosti je s prijedlozima Povjerenstva za Međugorje da se ukine zabrana organiziranog hodočašća, ali i da se Međugorje proglasi pontifikalnim svetištem. Naime, u svibnju ove godine u javnost su procurile informacije o radu Povjerenstva prema kojem je ono utvrdilo autentičnost prvih sedam ukazanja. Vijest je objavio talijanski vatikanist Andrea Tornielli u dnevniku La Stampa koji je rad Povjerenstva aktivno pratio od njegova osnivanja 2010. godine.

Papa je pak nekoliko puta javno iskazao sumnju u aktualna međugorska ukazanja. Tako je na letu iz Fatime o izvješću povjerenstva izjavio:

“O prvim ukazanjima, kad su [„vidioci“] bili djeca, izvještaj više ili manje kaže da se istraga treba nastaviti. O navodnim aktualnim ukazanjima, izvještaj ima sumnje. Ja sam osobno „zločestiji“: ja više volim Gospu koja je majka, naša majka, a ne Gospu koja je šefica poštanskog ureda, koja svakoga dana šalje poruku u “to i to” vrijeme. To nije Isusova mama. I ta navodna ukazanja nemaju toliku vrijednost. I to kažem kao osobno mišljenje. Ali tko misli da Gospa kaže: „Dođite sutra u to vrijeme i dat ću poruku tom vidiocu“; ne”.

Još uvijek nije poznato kada bi Papa mogao objaviti konačnu odluku o Međugorju.

*Ekskluzivni intervju kojeg je nadbiskup Henryk Hoser dao za naš portal možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net