cjeloviti transkript izjava pape franje o međugorju

Novinar: Dobra večer, Svetosti. Postavit ću vam pitanje u ime talijanske skupine. Jučer i danas u Fatimi smo vidjeli, zajedno s Vama, veliko svjedočanstvo pučke vjere; isto se nalazi, primjerice, i u drugim marijanskim svetištima poput Međugorja. Što mislite o tim ukazanjima – ako su doista bila ukazanja – i o vjerskoj gorljivosti koju su pobudila, s obzirom na to da ste odlučili imenovati biskupa delegata za pastoralna pitanja?

I ako si mogu dopustiti drugo pitanje, za koje znam da je na srcu i Vama, ne samo nama Talijanima: želio bih znati, nevladine udruge su optužene za suradnju s trgovcima ljudima [robljem]. Što mislite o tome? Hvala.

Papa Franjo: Počet ću s drugim [pitanjem]. Pročitao sam u novinama koje ujutro prelistam da je bio taj problem, ali još nisam upoznat s detaljima. Zbog toga ne mogu dati mišljenje. Znam da postoji problem i da su istrage u tijeku. Nadam se da će se nastaviti i da će čitava istina izaći na vidjelo.

Prvo [pitanje]? Međugorje. Sva ukazanja ili navodna ukazanja spadaju u privatnu sferu, nisu dio crkvenog javnog redovitog Učiteljstva.

Međugorje: bilo je sastavljeno povjerenstvo pod predsjedanjem kardinala Ruinija. Utemeljio ga je Benedikt XVI. Ja, sve do [20]13. ili početka [20]14., primao sam ishode od kardinala Ruinija. Povjerenstvo dobrih teologa, biskupa, kardinala. Dobrih, dobrih, dobrih. Ruinijev izvještaj je jako, jako dobar.

Potom, bilo je nekoliko sumnji u Kongregaciji za nauk vjere i Kongregacija je smatrala prikladnim poslati svakom od članova skupa, tog feria quarta [1], svu dokumentaciju, uključujući stvari koje su se činile protivne Ruinijevom izvještaju. Ja sam primio obavijest: sjećam se da je bila subota navečer, kasno uvečer. Nije mi se činilo ispravnim: bilo je kao da – oprostite mi na izrazu – stavlja na dražbu Ruinijev izvještaj, koji je bio jako dobro napravljen. I u nedjelju ujutro prefekt Kongregacije za nauk vjere je od mene primio pismo, u kojem sam ga molio da umjesto slanja mišljenja na feria quarta, ona budu poslana meni osobno.

Ta su mišljenja proučena i sva ističu kompaktnost Ruinijeva izvještaja. Da, prije svega valja razlikovati tri stvari. O prvim ukazanjima, kad su [„vidioci“] bili djeca, izvještaj više ili manje kaže da se istraga treba nastaviti. O navodnim aktualnim ukazanjima, izvještaj ima sumnje. Ja sam osobno „zločestiji“: ja više volim Gospu koja je majka, naša majka, a ne Gospu koja je šefica poštanskog ureda, koja svakoga dana šalje poruku u “to i to” vrijeme. To nije Isusova mama. I ta navodna ukazanja nemaju toliku vrijednost. I to kažem kao osobno mišljenje. Ali tko misli da Gospa kaže: „Dođite sutra u to vrijeme i dat ću poruku tom vidiocu“; ne.

[U Ruinijevu izvještaju] razlikuju se dva ukazanja. I treće, istinska i prava srž Ruinijeva izvještaja je duhovna stvarnost, pastoralna stvarnost, puk koji ide tamo i obraća se, puk koji susreće Boga, mijenja život… Za to nema magičnog štapića i ta duhovno-pastoralna stvarnost ne može se nijekati. Sad, da bi se stvari vidjele sa svim tim podacima, s odgovorima koje su mi poslali teolozi, imenovan je taj biskup – dobar, dobar jer ima iskustva – kako bi vidio kako ide pastoralni dio. I na koncu će se nešto reći.

Prijevod: Hrvoje Juko, SJ | Bitno.net


[1] Mjesečni susret Kongregacije za nauk vjere tijekom kojeg se ispituju slučajevi u tijeku