Kardinal Marc Ouellet, prefekt Dikasterija za biskupe, u petak je zanijekao da je seksualno uznemiravao pastoralnu djelatnicu koja je podigla tužbu protiv njega.

“Postavši svjestan lažnih optužbi protiv sebe od strane podnositeljice pritužbe (F.), odlučno poričem da sam učinio neprimjerene radnje protiv nje i smatram tumačenje i širenje ovih navoda o seksualnim napadima klevetničkim”, izjavio je Ouellet 19. kolovoza.

“Ako se pokrene istraga, aktivno ću surađivati u njoj kako bi se utvrdila istina i moja nevinost”, dodao je kardinal.

Navodi protiv Oulleta su dio grupne tužbe za seksualno zlostavljanje koja uključuje iskaze stotinjak svjedoka, navodnih žrtava svećenika i drugih crkvenih djelatnika od 1940. do danas. Tužba, koja je podignuta u utorak 16. kolovoza, obuhvaća 88 svećenika optuženih za zlostavljanje.

razgovoru za Enquête, istraživački tim Radio Kanade, “F” je izjavila kako ju je sadašnji prefekt više puta neprimjereno dodirivao u javnosti.

“Uhvatio me i onda su se njegove ruke spustile poprilično nisko niz moja leđa.”

“Prilično nametljivo za, recimo, nekoga tko je moj nadređeni, tko je nadbiskup Quebeca”, otkrila je prošlog proljeća u razgovoru s novinarima.

Iz Vatikana su priopćili kako je papa Franjo odbio otvoriti kanonsku istragu protiv Ouelleta.

U izjavi za medije, vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni istaknuo je kako preliminarni rezultati istrage koju je proveo o. Jacques Servais, SJ pokazuju “kako ne postoje elementi za pokretanje procesa“.