IZJAVA SVETE STOLICE

Papa Franjo neće pokrenuti istragu protiv kanadskog kardinala optuženog za seksualno uznemiravanje

Kardinal Marc Ouellet posljednjih se dana suočio s optužbama uznemiravanje.

Tino Krvavica
Papa Franjo i kardinal Marc Ouellet/Foto: Remo Casilli/Reuters

Papa Franjo i kardinal Marc Ouellet/Foto: Remo Casilli/Reuters

Papa Franjo odbio je otvoriti kanonsku istragu protiv kardinala Ouelleta, optuženog za seksualno zlostavljanje, objavio je jučer vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni.

U izjavi za medije, Bruni je istaknuo da preliminarni rezultati istrage koju je proveo o. Jacques Servais, SJ pokazuju “kako ne postoje elementi za pokretanje procesa” protiv kanadskog prelata.

Kako smo izvijestili, kardinal Marc Ouellet, prefekt Dikasterija za biskupe, optužen je da je kao nadbiskup Quebeca između 2008. i 2010. seksualnu uznemiravao pastoralnu djelatnicu. Navodna žrtva, u dokumentima identificirana samo kao “F”, izjavila je kako ju je Ouellet više puta neprimjereno dodirivao u javnosti.

Njegov slučaj dio je većeg procesa koji uključuje iskaze stotinjak svjedoka, navodnih žrtava svećenika i drugih crkvenih djelatnika od 1940. do danas. Tužba, podignuta u utorak 16. kolovoza, obuhvaća 88 svećenika.

“F” inače navodi kako je u siječnju 2021. slučaj protiv kanadskog prelata prijavila Svetoj Stolici, ali nakon jednog on-line sastanka s o. Servaisom u veljači iste godine, više joj se nitko nije javio.

Kratko priopćenje o. Servaisa priloženo je jučerašnjoj izjavi Svete Stolice.

Vatikanski istražitelj poručio je da “nema osnova za pokretanje istrage seksualnog zlostavljanja ‘F’ od strane kardinala M. Ouelleta. Niti u pismenom iskazu poslanom Sveto Ocu niti u svjedočenju koje sam naknadno putem Zooma poslušao u prisustvu člana biskupijskom ad-hoc odbora, ta osoba nije iznijela optužbu koja bi dala materijal za pokretanje istrage”.

Glasnogovornik Matteo Bruni dodao je kako je “nakon dodatnih značajnih konzultacija papa Franjo odlučio da nema dovoljno elemenata za otvaranje kanonske istrage”.