Ispovijed je sakrament Božje nježnosti, njegov način na koji nas grli – poruka je pape Franje u tweetu koji je objavio na Veliki utorak, te tako uputio još jedan poziv da pristupimo sakramentu pomirenja, koji je već više puta ponovio tijekom dvije godine svojega papinstva.

papa ispovijed

Podsjetimo ovom prigodom da jutarnje mise u Domu Sveta Marta, ovih dana, sve do 13. travnja, Sveti Otac ne služi u nazočnosti skupinâ vjernikâ. Ove Papine riječi podsjećaju na evanđeoski prizor oca rasipnoga sina, koji čeka na prozoru, i kad vidi sina kako dolazi izdaleka, ide mu u susret i grli ga – rekao je u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Bruno Forte. Čini mi se da je papa Franjo želio istaknuti veliko Božje milosrđe, činjenicu da je Bog Isusa Krista Otac koji nas voli, koji nas poštuje i onda kada izabiremo nešto što je protiv njegove volje; a On je uvijek spreman prihvatiti nas, čekati naš povratak i radovati se kada se vratimo.

Nalazimo se, dakle, pred prizorom susreta ljubavi, očekivanja, radosnoga prihvaćanja, velikoga milosrđa, a ne pred slikom suda, koja je u prošlosti katkada vladala o sakramentu pokajanja, u kojemu je svećenik na neki način bio sudac koji je morao dati odrješenje – napomenuo je nadbiskup.

Osvrnuvši se potom na riječi pape Franje, koje ponavlja od samoga početka svojega pontifikata, da se Bog nikada ne umara praštati, nego da se mi umaramo tražiti oproštenje, nadbiskup je Forte istaknuo da je sustav grijeha, sustav koji duboko pogađa cjelovitost ljudskoga bića, a glavna je posljedica, vrlo razorna, zlo koje činimo sami sebi. Gubi se osjećaj za vlastito dostojanstvo, te se upravo zbog toga gubi pouzdanje u mogućnosti koje nam je dao Bog.

Zbog toga je bitno lice milosrđa, kako bismo pronašli put pomirenja – objasnio je nadbiskup. Bog sudac bi daleko od sebe zadržao one koji su zgriješili. Naprotiv, Bog beskrajnoga milosrđa, kako rado ističe papa Franjo, Bog je koji te privlači, potiče tvoje srce da, unatoč svemu, u Njega imaš povjerenja.

Na novinarovo pitanje zašto se često čini da kršćani, kada pristupaju sakramentu pomirenja, gube jednostavnost i hrabrost, koje je papa Franjo istaknuo u jednoj propovijedi, nadbiskup Forte je napomenuo da je jednostavnost potrebna zato što biti jednostavan znači biti istinit, odnosno to znači da znamo stati pred Boga bez isprike i obrane. Bez dodataka koji ponekad kompliciraju ljudske odnose, a katkada i naš odnos s Bogom.

Papa Franjo stalno podsjeća da je Bog ljubav, te stoga svaki odnos s Bogom ima biti življen u znaku ljubavi, a to znači u pouzdanju, povjeravanju, slobodni od straha, i puni hrabrosti da u ljubavi pronađemo snagu i budemo ono što jesmo, prema Božjem naumu. U konačnici, – dodao je nadbiskup – hrabrost je krepost koja je neodvojiva od pouzdanja i od ljubavi. Ako nemaš ljubavi, ako nemaš pouzdanja, ako se ne osjećaš voljen, nema ni hrabrosti. Ako, naprotiv, sve to posjeduješ, hrabrost ti otvara ono što je veliki evangelički teolog, Karl Barth, nazvao „nemogućim Božjim mogućnostima“, a one nam se objavljuju upravo u Velikom tjednu – istaknuo je nadbiskup Bruno Forte.

Radio Vatikan | Bitno.net