Više od godinu dana nakon što je objavljena, apostolska pobudnica pape Franje – Amoris Laetitia, i dalje je tema brojnih rasprava u crkvenim krugovima.

Nova “runda” započela je nedavnim objavljivanjem “sinovskog ispravka“, dokumenta kojim su 62 katolička teologa, svećenika i vjernika-laika, prozvala papu Franju za promicanje herezi (dokument je Svetom Ocu predan još 11. kolovoza, tada s 40 potpisa).

Premda Sveti Otac nije odgovorio na “ispravak”, postupivši isto kao i prije godinu dana s dubiamakoje su potpisala četiri prominentna kardinala, također zabrinutih različitim interpretacijama pobudnice, njegov bivši bliski suradnik, kardinal Gerhard Muller, smatra kako bi Sveta Stolica ovog puta možda trebala reagirati.

Bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, koji je s te dužnosti smijenjen početkom srpnja, izjavio je tako za NC Register kako bi rješenje za ovu “ozbiljnu situaciju” moglo biti da Sveti Otac imenuje skupinu kardinala koja bi vodila “teološku raspravu” s prominentnim potpisnicima dubia te “sinovskog ispravka”.

Prema njegovim riječima, rasprava bi se konkretno vodila oko “različitih i katkada suprotstavljenih kontroverznih interpretacija nekih točaka 8. poglavlja Amoris Laetitiae”.

Kardinal Muller pritom je istaknuo kako papa Franjo, kao nasljednik svetog Petra “zaslužuje puno poštovanje”, ali da, s druge strane, njegovi “iskreni kritičari zaslužuju uvjerljiv odgovor”.

“Moramo izbjeći novu šizmu i odvajanje od Katoličke Crkve, čiji je trajni princip i temelj njezina jedinstva i zajedništva s Isusom Kristom, trenutačni papa, Franjo, i svi biskupi u punom jedinstvu s njim”, zaključio je.

Njegov stav neovisno je podržao i vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, izjavivši kako je “važno razgovarati čak i unutar Crkve”.

“Ljudi koji ne dijele mišljenje istaknuli su svoje neslaganje, ali oko ovih stvari moramo biti razumni i pokušati shvatiti jedni druge”, rekao je o inicijativi kardinal Parolin.

‘Alarmističke’ i ‘permisivne’ interpretacije pobudnice

I dok njemački prelat smatra kako bi rasprava o kontroverznim točkama 8. poglavlja pobudnice mogla doprinijeti rješavanju sukoba između pape Franje i njegovih neistomišljenika, njegov kanadski kolega, kardinal Ouellet, vjeruje da se razgovor o Amoris Laetitia mora maknuti dalje od jednog poglavlja.

Ističući kako je 8. poglavlje postalo “interpretativni ključ” po kojem se određuje pozitivan ili negativan sud o pobudnici, Ouellet je istaknuo kako “Amoris Laetitia zaslužuje više pažnje od obične javne debate oko ‘spornih točaka'”.

Govoreći pred 80-ak biskupa na godišnjoj sjednici Kanadske biskupske konferencije kardinal je posebno osudio “alarmističke” i “permisivne” interpretacije koje okružuju dokument.

“Bilo koja alarmistička interpretacija” koja tvrdi da je dokument “u sukobu s tradicijom” ili “permisivna interpretacija koja slavi pristup sakramentima” za razvedene i ponovno vjenčane “nije vjerna tekstu i namjerama Pape”, zaključio je kanadski prelat.

Pitanje potpisa

U međuvremenu se oko “sinovskog ispravka” pojavila nova kontroverza, ovog puta s potpisnicima dokumenta.

Naime, sinoć je (po našem vremenu), izvršni direktor katoličke internetske stranice Catholic News Agency, Alejandro Bermudez, objavio priopćenje nakon što se njegovo ime pojavilo među potpisnicima “ispravka”, iako ga on nije potpisao.

“Bio sam iznenađen kad sam vidio kako je moje ime dodano na listu potpisnika na tzv. Correctio Filialis De Haeresibus Propagatis”, napisao je Bermudez dodavši: “Nikada nisam potpisao to pismo, niti ga imam namjeru ikada potpisati. Kao novinar, iznenadio sam se koliko je lako staviti nečije ime na tu listu bez ikakve potvrde.”

Uskoro je službena stranica inicijative “Correctio Filialis…”, koja je jučer imala više od 110 potpisnika, maknula velik broj njih, vrativši stanje od nedjelje kada ih je brojala 68.

Dr. Joseph Shaw, glasnogovornik inicijative, uskoro je i sam izdao priopćenje na tu temu: “Organizatori su došli do saznanja o pokušajima da se u neugodnu situaciju stavi kako njih tako i određene katoličke osobe, izigravajući potonje kako bi se dodala imena na peticiju. Premda se radi o vrlo malom broju potpisa, organizatori spomenutu prijevaru uzimaju s velikom ozbiljnošću te su poduzeli korake kako bi maknuli spomenuta imena s liste te spriječili da se isto dogodi opet. Odgovorni za ovu prijevaru trebali bi biti svjesni moralne i pravne ozbiljnosti svojih postupaka.”

Problemi s autentičnošću potpisa ponovno su bacili sjenu na inicijativu koja se već suočila s prigovorima kako među njezinim potpisnicima nema dovoljno relevantnih imena. Tako među imenima nema niti jednog kardinala, a prisutna su tek dvojica biskupa od kojih je jedan biskup Bernard Fellay, vrhovni poglavar Svećeničkog bratstva svetog Pija X., čiji je status već desetljećima kanonski nereguliran.

S druge strane, organizatori i njihovi podupiratelji tvrde kako se s raspravom oko broja, važnosti i autentičnosti potpisa želi maknuti pozornost sa samog sadržaja “ispravka” koji iznosi ozbiljne teološke prigovore papi Franji.

Organizatori su u međuvremenu objavili “pročišćenu” listu imena, na kojem se trenutačno nalazi njih 146. Nije poznato koliko je “lažnih potpisa” maknuto.

Cjeloviti tekst “sinovskog ispravka” možete na engleskom jeziku pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net