“Domorodački narodi ne razumiju celibat”, izjavio je biskup Erwin Kräutler, nekadašnji upravitelj brazilske teritorijalne prelature Xingu, tijekom jučerašnje konferencije za novinare u Vatikanu.

Kako prenosi Catholic Herald, Kräutler, jedan od autora kritiziranog Radnog dokumenta Sinode o Amazoniji, zauzeo se za ređenje oženjenih muškaraca na području Amazonije.

“Potpuno sam iskren oko ovoga – nema druge opcije”, dodao je prelat rodom iz Austrije koji je gotovo čitav svećenički život proveo kao misionar u Brazilu.

Kräutler je na tiskovnoj konferenciji izjavio da su pripadnici domorodačkih naroda na njega često gledali sa sažaljenjem ili sumnjom kada bi im objašnjavao da nema ženu. Pritom se našalio kako bi mu ponekad bilo lakše reći da je njegova žena “jako daleko” nego objašnjavati celibat.

Umirovljeni prelat istaknuo je kako je pitanje celibata spomenuo papi Franji još 2015. godine.

“Postoji na tisuće zajednica u Amazoniji koje nemaju euharistiju osim jednom, dva ili tri puta godišnje. Ti su ljudi praktički isključeni iz Crkve.”

“Ono što želimo je da naša braća i sestre nemaju samo stol za Riječ nego i za euharistiju. Smatramo kako se pitanje celibata zapravo tiče euharistije”, izjavio je Kräutler.

“Postoji još jedna stvar. Dvije trećine zajednica koje nemaju svećenika koordiniraju i vode žene”, poručio je biskup pozvavši sudionike Sinode da razmotre mogućnost ređenja žena za đakone u toj regiji.

Podsjetimo kako je nekoliko biskupa, među kojima su kardinali Sarah i Turkson, tijekom prvih dana Sinode o Amazoniji zauzelo stav protiv ređenja oženjenih muškaraca – tzv. viri probati (vrsni muževi) – za svećenike. Oni su umjesto ukidanja celibata kao najbolje rješenje istaknuli promicanje svećeničkih zvanja.

*Više o povijesti i važnosti celibata za Crkvu možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net