Na Sinodi o Amazoniji koja je započela prošle nedjelje u Vatikanu, jučer se raspravljalo o pitanju zaređivanja oženjenih muškaraca, tzv. viri probati, što je u radnom dokumentu sinode (Instrumentum laboris) bilo jedno od predloženih rješenja za rješavanje pitanja manjka svećenika u Amazoniji.

Prema pisanju CNA-a, izvor sa Sinode je izvijestio kako su se prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, i prefekt Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, kardinal Peter Turkson, izjasnili negativno o ideji ređenja vrsnih muževa, tj. založili su se za zadržavanje discipline celibata za sve svećenike u Crkvi Latinske Amerike.

Turkson je rekao sudionicima da je promicanje svećeničkih zvanja najbolji način za rješavanje pitanja manjka svećenika, koje treba preferirati nad ukidanjem zahtjeva celibata.

Izvor je rekao za CNA kako je “značajan broj” biskupa na sastanku dao podršku zaređivanju oženjenih muškaraca, te da je jedan od njih čak podržao zaređivanje žena unatoč tome što je još Ivan Pavao II. to proglasio nemogućim.

Uz Saraha i Turksona još je pet drugih biskupa govorilo o važnosti zadržavanja svećeničkog celibata za Amazoniju, a oni su biskup Vital Corbellini i nadbiskup Alberto Taveira Correa iz Brazila, biskupi Emiliano Antonio Cisneros Martinez i Rafael Alfonson Escudero Lopez-Brea iz Perua te biskup Waldo Ruben Barrionuevo Ramirez iz Bolivije.

Na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji za medije, voditelj Ureda za komunikacije Svete Stolice, Paolo Ruffini, rekao je kako sinodalni oci imaju različita mišljenja o pitanju svećeničke službe u Amazoniji.

“Svatko kaže da postoji pitanje te da treba pronaći odgovor, ali ti odgovori nisu jednaki”, rekao je dodavši kako bez obzira na pitanje discipline celibata u Amazoniji postoji velika potreba za boljom formacijom svećenika i laika, uključujući naglasak na boljem razumijevanju različitih kulturnih skupina koje žive u Amazoniji.

Na Sinodi sudjeluje 185 članova s pravom glasa, od kojih većinu čine biskupi ili svećenici iz devet zemalja koje uključuju dijelove Amazonije: Brazila, Ekvadora, Venecuele, Perua, Kolumbije, Bolivije, Gvajane, Francuske Gvajane i Surinama. Uz biskupe s područja Amazonije na Sinodi s pravom glasa sudjeluju predstojnici ureda Rimske kurije, 14 predstavnika crkvenih redova te kardinali, biskupi i svećenici koje je odabrao papa Franjo.

Ivo Džeba | Bitno.net