Prava prijetnja Crkvi i papinstvu je “svjetska diktatura naizgled humanističkih ideologija”, a protivljenje njima dovodi do društvene izoliranosti, poručio je papa emeritus Benedikt XVI. u novoj biografiji koja je jučer ugledala svjetlo dana u Njemačkoj.

U knjizi od čak 1184 stranice, koja je nastala kao plod razgovora s novinarom Peterom Seewaldom, Papa emeritus istaknuo je kako se “moderno društvo nalazi u fazi kreiranja antikršćanskog Vjerovanja”, pritom kažnjavajući “društvenom ekskomunikacijom” one koji mu se protive, prenosi Catholic News Agency.

“Strah od te Antikristove duhovne moći je, dakle, prirodan te su doista potrebne molitve cijelih biskupija i univerzalne Crkve kako bismo joj odoljeli”, poručio je Benedikt, dodavši: “Prije sto godina svatko bi govor o homoseksualnom braku smatrao apsurdnim, a tko god mu se danas protivi isključen je iz društva. Isto vrijedi i za abortus te za proizvodnju ljudskih bića u laboratorijima.”

Biografija u kojoj je detaljno opisan život Josepha Ratzingera od odrastanja u Bavarskoj do nasljednika sv. Petra trenutno je dostupna samo na njemačkom jeziku, a engleski bi prijevod (tj. njegov prvi dio) svjetlo dana trebao ugledati 17. studenog.

U njoj se Benedikt XVI. osvrnuo i na druge teme poput odnosa sa svetim Ivanom Pavlom II., poručivši kako je ubrzao njegovu kanonizaciju zbog “očite želje vjernika” te samog primjera koji je postavio poljski Papa, s kojim je blisko surađivao više od dva desetljeća.

Papa emeritus osvrnuo se i na dubije koje su četvorica kardinala poslala papi Franji zbog teoloških nejasnoća oko pobudnice Amoris Laetitia. Pritom je rekao kako ih ne želi direktno komentirati već je uputio na posljednju katehezu koju je kao papa vjernicima održao 27. veljače 2013.

Sažimajući poruku toga dana, Papa emeritus je rekao: “U Crkvi, usred svih ljudskih muka i zbunjujuće moći zlih duhova, uvijek se može razlučiti suptilna snaga Božje dobrote.”

“Ali tama uzastopnih povijesnih razdoblja nikada neće dopustiti nepatvorenu radost bivanja kršćaninom… Uvijek postoje trenuci u Crkvi i u životima pojedinih kršćana u kojima se može duboko osjetiti da nas Gospodin voli, a ta je ljubav radost ili ‘sreća’.”

Kako prenosi francuska agencija AFP, Ratzinger se osvrnuo i na “zloćudnu distorziju stvarnosti” koja se pojavila u reakcijama na njegove intervencije u teološkim debatama.

“Spektakl reakcija njemačke teologije toliko je pogrešan i zloban da radije ne bih o tome govorio”, poručio je, dodavši kako ne želi analizirati razloge zašto ljudi žele “ušutkati” njegov glas.

Dodajmo i da je Benedikt povrdio kako je, poput Ivana Pavla II., ostavio duhovnu oporuku koja se može objaviti nakon njegove smrti. U knjizi se također osvrnuo i na aferu Vatileaks te svoj prijateljski odnos s papom Franjom.

Ovo nije prva knjiga koja je rezultirala iz razgovora Benedikta XVI. s novinarom Peterom Seewaldom.

Prve dvije, “Sol zemlje” te “Bog i svijet”, objavljene su još dok je budući papa služio kao prefekt Kongregacije za nauk vjere. Godine 2010. Seewald je pak vodio prvi intervju s papom Benediktom XVI. koji je iste godine objavljen u knjizi Svjetlo svijeta.

Dodajmo kako je Seewald bio ateist kad je upoznao Ratzingera, ali su ga brojni susreti s njime doveli do povratka katoličkoj vjeri.