“Hodočastim prema Domu”, to su riječi koje je papa emeritus Benedikt XVI. napisao u otvorenom pismu talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera, nakon što su mu novinari toga medija postavili pitanje o njegovu zdravlju.

Novinar Massimo Franco poslao je Benediktu XVI. taj upit, i to povodom skorašnje pete obljetnice njegova odreknuća od papinske službe koje se dogodilo 11. veljače 2013.

Ono što je dobio bio je odgovor u kojem je Benedikt XVI. zahvalio na brizi za njegovo zdravlje.

“Dirnulo me je to što veliki broj čitatelja novine za koje radite želi doznati kako provodim ovo posljednje razdoblje mojega života. Mogu samo dodati kako uz postupno smanjivanje moje fizičke snage u svojoj nutrini hodočastim prema Domu”, napisao je Benedikt XVI.

“Velika je milost da sam na ovoj posljednjoj etapi svojega puta, koja zna biti ponekad naporna, okružen takvom ljubavlju i dobrotom kakve sebi nisam mogao predočiti. Pitanje koje ste mi postavili u ime vaših čitatelja također doživljavam kao pomoć na tome putu. Mogu samo na tome zahvaliti i uvjeriti vas kako ću moliti za sve vas”, stoji u pismu.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine osobni tajnik Benedikta XVI. nadbiskup Georg Gänswein, demantirao je natpise po kojima je izjavio da je papa emeritus lošega zdravlja i blizu smrti.

Ovo pismo Benedikta XVI. očito je priznanje kako se on osjeća fizički slabo, ali da njegovo zdravstveno stanje ipak nije dramatično.

Benedikt XVI. se nakon odreknuća povukao iz javnosti i živi u samostanu Mater Ecclesiae. Povremeno se oglasi u javnosti, kao u ovom slučaju pismom talijanskim medijima.

Nedavno je na sprovodu njegova prijatelja kardinala Joachima Meisnera pročitano njegovo oproštajno pismo, a napisao je i uvod u novu knjigu kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, nekadašnjeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

Goran Andrijanić | Bitno.net