“Svećenik, a time još više i biskup i kardinal, nikada nisu do konca u mirovini”, napisao je Benedikt XVI. u uvodu za knjigu koja je nedavno objavljena u Vatikanu povodom 70. obljetnice rođenja i 40. svećeničkog ređenja kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, bivšeg pročelnika Kongregacije za nauk vjere.

Kako prenosi poljska redakcija Radio Vatikana, pismo pape emeritusa otvara knjigu pod naslovom “Trojedini Bog. Kršćanska vjera u doba sekularizacije” koja je neka vrsta spomenara sastavljenog od kardinalovih tekstova i tekstova drugih prelata.

U tom pismu Benedikt XVI. podsjeća kako je još Pavao VI. želio da važne službe u Vatikanu budu ograničene na petoljetni mandat, ali je dodao i kako je uvjeren da će kardinal Müller, čak i ako ne bude ponovno dobio neku konkretnu službu, i dalje služiti Crkvi kao svećenik i kao teolog.

Benedikt XVI. je pisao i o značenju službe pročelnika Kongregacije za nauk vjere, one koju je obavljao i on i njegov sunarodnjak.

“U toj službi mudrost ne dolazi tek kao posljedica kompetencije, nego kao i svijest o postojanju granica teološkog znanja. A ti si, kardinale, upravo to pokušavao raditi kao pročelnik. Branio si jasnu tradiciju vjere, pokušavajući u duhu pape Franje razumjeti kako je moguće živjeti s njom danas”, stoji u tekstu.

Podsjetimo, kardinal Müller je u lipnju 2017. prepustio službu pročelnika Kongregacije mons. Luisu Franciscu Ladariu Ferreru nakon što mu se Papa zahvalio na petogodišnjoj službi.

Ovome dodajmo da se u knjizi pojavljuju i tekstovi kardinala Reinharda Marxa, Angela Scole i Kurta Kocha te nadbiskupa Luisa Ladarie i Rina Fisichella.

Bitno.net