Metropolit

„Evo, ja sam s vama sve dane do svršetka svijeta“, tim je citatom iz Matejeva evanđelja naslovio svoju uskrsnu poruku vjernicima metropolit Aleppa, u Siriji, Mar Gregorios Yohanna Ibrahim. Radostan sam jer mogu očitovati iskreno zajedništvo i čestitati Veliki tjedan muke i uskrsnuća našega Gospodina i spasitelja Isusa Krista. Radostan sam što vam se mogu obratiti i s vama dijeliti radost slavljenja jednog od najčvršćih stupova naše vjere: uskrsnuće našega Gospodina od mrtvih, nakon njegova razapinjanja poradi naših grijeha i njegove smrti poradi našega spasenja, ukopa i potom slavnoga uskrsnuća da nam podari život – piše metropolit.

Govoreći o Gospodinovu uskrsnuću, u poruci metropolit piše: Uskrsnuće je najvažniji događaj u povijesti. Uskrsnućem je proslavljeno čovječanstvo. Naš je Spasitelj pobijedio sve svoje neprijatelja: grijeh, smrt i đavla, a čovječanstvo je zaodjenuo slavom i pobjedom. Čovječanstvo je po uskrsnuću primilo beskrajne blagoslove, među njima i povratak, nakon dugog izbivanja, u krilo Oca nebeskoga i postalo je kćer milosti – stoji u poruci.

Sveti nas Pavao potiče – piše nadalje metropolit – da u knjigama tražimo istinitost uskrsnuća, da se vratimo izvorima života, posebice prorocima u Starom zavjetu, koji su jasno najavili Kristovo utjelovljenje, njegovu smrt i uskrsnuće. Sveti je Pavao istaknuo da je činjenica uskrsnuće od mrtvih, a da nema uskrsnuća ni Isus ne bi uskrsnuo. Stoga u Pavlovu navještaju osjećamo njegovu čvrstu vjeru: „Ako li Krist nije uskrsnuo, onda je neosnovano naše propovijedanje, neosnovana je i naša vjera.“

Kristovo je uskrsnuće osnovno za svezu između evangelizacije i vjere – tvrdi metropolit Ibrahim i dodaje: Uskrsnuće smatramo istinitim i neupitnim događajem, odričemo se i odbacujemo sve ideologije i intelektualne napore protiv uskrsnuća. Osjećamo dužnost priopćiti vam da u Siriji ove godine stvarno proživljavamo Muku. Osjećamo da je cijela zemlja, sa svim kršćanskim i muslimanskim stanovništvom, raspeta isto kao što je bio Krist razapet – tvrdi metropolit.

Ali i vjerujemo – stoji nadalje u poruci – da će Sirija uskrsnuti i zadobiti novu dimenziju glede slobode, demokracije, pravednosti i mira. Vjerujemo da će i svi naši dragi prijatelji i nadalje moliti za mir, naročito u ovim danima, za novu Siriju na zadovoljstvo njezinih stanovnika i susjednih država. Vjerujemo u Isusovo obećanje učenicima i njegovim sljedbenicima u Crkvi da će zauvijek biti s njima: „S vama sam sve dane do svršetka svijeta“ – stoji u zaključku poruke metropolita Mara Gregoriosa.(rv/bitno.net)