Ujedinjeni Arapski Emirati obnovit će, u suradnji s UNESCO-om, dvije katoličke crkvu u iračkom gradu Mosulu koje je 2014. uništila Islamska država.

Rezultat je to sporazuma “Obnovimo duh Mosula” koji je 10. listopada potpisan u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Komentirajući dogovor, ministrica za kulturu i razvoj znanja UAE, Noura Al Kaabi, izjavila je kako on šalje “poruku svjetlosti u naizgled mračnim vremenima”.

Potpisani sporazum plod je “Godine tolerancije”, inicijative Ujedinjenih Arapskih Emirata, a naslanja se na dogovor o obnovi važnih povijesnih znamenitosti Mosula, vrijednim 50 milijuna američkih dolara, koji je potpisan u travnju 2018.

Kako javlja Catholic News Agency, crkve koje bi trebale biti obnovljene su Al-Tahera i Al-Saa’a.

Crkva Al-Saa’a pripada dominikancima, a izgrađena je u drugoj polovici 19. stoljeća. Tijekom rata je oštećena dok je pripadajući samostan opljačkan. Prilikom potpisivanja sporazuma u Parizu prisutna su bila i dva dominikanca, brat Nicolas Tixier i brat Olivier Poquillon.

Crkva Al-Tahera pripada Sirijskoj katoličkoj Crkvi te je također izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća. Tijekom rata pretrpjela je značajnu štetu.

Podsjetimo, Islamska država osvojila je Mosul u lipnju 2014. godine, a kršćansko stanovništvo moralo je napustiti grad i utočište pronaći u Kirkuku, Erbilu i kurdistanskim selima.

Nakon teških borbi Mosul je konačno oslobođen 10. srpnja 2017. godine, a unatoč brojnim neizvjesnostima izbjeglo stanovništvo polako se vraća svojim domovima u Ninivskoj dolini. Prema procjenama, u Iraku danas živi oko 500 tisuća kršćana, dok ih je prije američke intervencije 2003. godine ondje bilo oko milijun i pol.

Podsjetimo, papa Franjo je u veljači ove godine posjetio Ujedinjene Arapske Emirate. Tom je prilikom slavio misu na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju pred 180 tisuća ljudi, postavši prvi papa koji je predvodio euharistijsko slavlje na Arapskom poluotoku.

Također, tijekom apostolskog pohoda Sveti Otac i veliki imam džamije Al-Azhar Ahmad Al-Tayyib potpisali su Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot.

*Pročitajte više: UAE uskoro će postati dom jedinstvenog kompleksa koji objedinjuje crkvu, sinagogu i džamiju

Tino Krvavica | Bitno.net