Ujedinjeni Arapski Emirati u skoroj će budućnosti postati dom jedinstvenog arhitektonskog projekta u sklopu kojega će crkva, sinagoga i džamija biti izgrađene na istim temeljima.

Riječ je, kako prenosi Vatican News, o projektu naziva Abrahamska obiteljska kuća, a njegov autor je nagrađivani arhitekt sir David Adjaye Obe.

Projekt je predstavljen na Proslavi ljudskog bratstva u New Yorku prošloga petka, a očekuje se da bi se s radovima trebalo krenuti iduće godine. Prema planovima, izgradnja bi trebala biti završena do 2022.

Prema riječima msgr. Yoannesa Gaide bit će to značajna transformacija u ljudskoj povijesti kojom će se ono što je nekoć bilo korišteno kao sredstvo za podjelu biti pretvoreno u mjesto susreta.

Autor projekta David Adjaye Obe izjavio je da će on predstavljati novu tipologiju svjetske arhitekture jer nikada nije postojao kompleks koji je objedinjavao tri vjere u jednom obliku. Radije nego da pomiješa sve tri vjere, rekao je kako je želio očuvati “jedinstveno iskustvo svake vjere”, istovremeno ih prostorno povezujući.

Prostor koji povezuje sva tri objekta je vrt, budući da vrt ima važan simbolički značaj u sve tri religije, a u njemu će biti smješten obrazovni centar. Sva tri vjerska objekta će biti iste veličine, ali orijentirana u različitim smjerovima i izgrađeni od elemenata vezanih uz svaku pojedinu vjersku tradiciju.

Osvrćući se na osjećaj kada je saznao da je njegov projekt odabran, Adjaye je rekao da se nakon početnog šoka osjetio “duboko poniznim” na ukazanoj prilici da izgradi takvo nešto. Rekao je da mu je cilj izgraditi objekt koji je potpuno lišen sukoba, stvoriti strukturu koja šalje poruku mira. “To nije pitanje teritorija, to nije pitanja nas i njih. To je pitanje sviju. I to je ono što je uistinu, uistinu snažno”, zaključio je Adjaye.

Ivo Džeba | Bitno.net