Građani drugog po veličini grada u Švicarskoj, Ženeve, u nedjelju su na referendumu podržali novi kontroverzni „sekularni zakon“ koji, između ostaloga, dužnosnicima i javnim službenicima zabranjuje nošenje vjerskih simbola na vidljivom mjestu. Konačni rezultati pokazuju kako je više od 55 posto glasača Kantona Ženeva podržalo ovu zakonsku odredbu, i to unatoč upozorenjima kako bi zakon mogao rezultirati diskriminacijom, posebice muslimanskih žena, donosi Aleteia.

Novi zakon će zamijeniti postojeći koji je donesen 1907. godine. Pojedini kritičari novog zakona tvrde da se njime krši švicarski ustav. Zakon je dobio potporu nekoliko najvećih vjerskih organizacija, uključujući i Katoličku Crkvu, ali su mu se usprotivili lokalni muslimani. AFP objašnjava kako bi se novim zakonom trebao ojačati dijalog između vjerskih zajednica i države te se bolje definirati granice vjerskog izražavanja u javnoj sferi.

U AFP-ovom izvješću također stoji kako kritičari tvrde da će „zakon imati ugnjetavački i diskriminatorni učinak“. Pojedinci čak smatraju kako je islamofobičan i upozoravaju kako on „sve žene s hidžabom (marama za glavu) pretvara u mete“. Inače, tzv. sekularni zakon zapravo proširuje zabranu nošenja vidljivih vjerskih simbola, kojom su već otprije obuhvaćeni prosvjetni djelatnici.

Prva reakcija na ovaj zakon došla je od Ženevske evanđeoske mreže koja je prosvjedovala zbog jedne odredbe u novom zakonu kojim se zabranjuju vjerska okupljanja u javnosti. Nakon toga se usprotivila i stranka Zelenih. „Ovaj zakon je u suprotnosti sa švicarskim ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima“, izjavila je članica Stranke zelenih Sabine Tighemounine, koja nosi hidžab.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net