EKONOMSKA KRIZA

Zbog krize katolici na Kubi ostali bez hostija

Problemi s opskrbom i uvozom pšenice sve snažnije pogađaju kubansko društvo.

Tino Krvavica, CNA
Foto: AM113/Shutterstock

Foto: AM113/Shutterstock

Ekonomska kriza na Kubi zahvatila je tamošnje katolike na neočekivane načine. Naime, zbog nedostatka pšeničnog brana ne mogu se izraditi hostije za svetu pričest.

Tu informaciju u srijedu su podijelile redovnice, pripadnice reda Bosonogih karmelićanki iz samostana u glavnom gradu Havani.

“Obavještavamo sve biskupije da više nema hostija za prodaju. Radile smo s ono malo brašna što je ostalo, a što smo imale u rezervi već je ponestalo”, poručile su časne sestre, prenosi Catholic News Agency.

“Imamo nadu i povjerenje u Gospodina da ćemo u skoro vrijeme ponovno moći započeti s radom i onda kad budemo imali dovoljno hostija za isporuku svim biskupijama, obavijestit ćemo vas.”

Katolička Crkva ističe u dokumentu Redemptionis Sacramentum kako se hostije smiju izrađivati samo od pšeničnog brašna.

Tako u točki 48. spomenutog dokumenta stoji:

Kruh koji se koristi za slavlje presvete euharistijske Žrtve mora biti beskvasan, od čistoga pšeničnog brašna i još svjež, tako da nema opasnosti od škodljivosti. Iz toga proizlazi da kruh, pripremljen od drugog sastojka, pa i žita, ili kruh kojem je u tolikoj količini dodano drugih sastojaka, osim pšenice, da se prema općem osjećaju ne može nazvati pšeničnim kruhom, ne predstavlja važeću materiju za provođenje euharistijske Žrtve i Sakramenta. Teška je zloporaba pri pripravi kruha, namijenjenog za Euharistiju, dodati druge sastojke, kao, npr. voće, šećer ili med. Jasno je da hostije trebaju pripremati osobe koje, ne samo da se odlikuju čestitošću, već i u pripravljanju hostije imaju iskustva, te su opremljene prikladnim pomagalima.

Krajem kolovoza kubansko Ministarstvo unutarnje trgovine priznalo je da su se “teškoće s uvozom pšenice” pogoršale zbog “jačanja blokade, trenutnih međunarodnih logističkih problema te državnih financijskih ograničenja”.

Nedostatak pšeničnog brašna otežalo je proizvodnju kruha u cijeloj zemlji, a tome pridonose i nestašica goriva te problemi s opskrbom električne energije.

Dodajmo za kraj kako nedostatak hostija ne znači da će tamošnji katolici ostati i bez svete pričesti. Naime, kako je u jednom odgovoru objasnio don Damir Stojić, pričestiti se može i samo pod prilikom vina. Krist je sav, tijelom i krvlju, dušom i božanstvom prisutan u svakoj posvećenoj čestici.

Objavljeno: 4. studenoga 2022.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.