Matthew Grech, natjecatelj malteške verzije glazbenog showa ‘X Factor’ izazvao je burne reakcije nakon što je izjavio kako se odrekao homoseksualnog načina života kako bi nasljedovao Krista.

U najavnom intervjuu svojeg nastupa Matthew je rekao kako je ‘homoseksualna ljubav’ grijeh, te kako se zbog Boga odrekao života prema svojim strastima.

“Nekoć sam živio homoseksualnim stilom života, a onda sam pronašao Boga. Već dugo vremena ne slijedim svoje strasti kako bih slijedio Isusa. Između dva muškarca i dvije žene može postojati ljubav – ali samo prijateljska. Sve ostalo je grijeh”, izjavio je Grech.

Ubrzo nakon što je na nacionalnoj televiziji izašao razgovor navedenog sadržaja, video njegova nastupa uklonjen je s Facebook i YouTube profila showa, a “X Factor Malta” se službeno ogradio od Grechove izjave.

Naglasili su kako žele “jasno dati do znanja da nijedan dio originalne audicije Matthewa Grecha nije imao namjeru uvrijediti, niti njegovi stavovi odražavaju stavove producenata programa”.

Grech je navodno član evangeličkog pokreta “Rijeka ljubavi”, koji održava ‘terapije promjene seksualne orijentacije’ – savjetovanja koje prolaze osobe koje se žele osloboditi privlačnosti prema istome spolu.

Prema pisanju novina “Times of Malta”, o slučaju se oglasila i malteška vlada koja je u svojoj izjavi rekla da su seksualna orijentacija i rodni identitet zaštićeni zakonom, te da osuđuje praksu “terapije promjene seksualne orijentacije”.

“Dok vlada osuđuje sve takve homofobne komentare, emitiranje ove poruke, bez isticanja štete koju uzrokuje terapija promjene seksualne orijentacije je štetno”, stoji u vladinoj izjavi. “To ugrožava sve mlade koji su izloženi takvim praksama unatoč tome što je Malta 2016. usvojila strog zakonski okvir.”

Nakon kritika na račun Grecha i javne televizije koja je emitirala njegovu izjavu, slučaj je komentirao i voditelj zajednice “Rijeka ljubavi” Gordon Manche.

U komentaru na svome Facebook profilu, koji je naknadno uklonjen, Manche je napisao:

“Malta: Sloboda govora = psovanje, vrijeđanje bližnjih, ismijavanje Boga i javnih osoba i prostačke riječi je OK”, dodavši: “Ali ako netko spomene da je Isus Krist promijenio njegov život, to nije dopušteno! Licemjerje ‘made in’ Malta!!!”

Grech je prošao u drugu fazu natjecanja, budući da mu je troje od četvero sudaca dalo ‘zeleno svjetlo’, no suci su nakon nastalog ‘skandala’ obznanili kako nisu bili upoznati sa sadržajem njegova intervjua.

*Pročitajte više‘Ja nisam gay… ja sam David’

Ivo Džeba | Bitno.net