U Pakistanu je pokrenuta inicijativa pod nazivom „Apel nemuslimanima u Pakistanu“, a odnosi se na one kojima se prijeti u ime religije, koji se suočavaju s prisilnim brakovima ili obraćenjima, koji trpe optužbe za bogohuljenje i prisiljeni su izdržavati dugogodišnje kazne zatvora ili su, u najgorim slučajevima, osuđeni na smrt, prenosi u petak 15. siječnja hrvatski ured Vatican Newsa.

Inicijativu je u svrhu bolje zaštite vjerskih manjina u zemlji potaknuo Hafiz Tahir Mehmood Ashrafi, posebni savjetnik premijera Imrana Khana za vjerski sklad. Namjera je vlasti zaštititi rizične skupine, kao što su maloljetne djevojke, žrtve prisilnih obraćenja i brakova. To je samo jedan korak; ostaje još mnogo toga za učiniti.

U sklopu inicijative ustanovio bi se posebni odjel unutar Vladina ureda za međureligijski sklad Pakistana, posvećenoga rješavanju ozbiljnih problema vjerske netolerancije na koju vjerske manjine, poput kršćana i hinduista, svakodnevno nailaze.

„Do prošle je godine bilo oko tisuću slučajeva prisilnih obraćenja kršćanskih djevojaka godišnje. U 2020. godini bilo ih je više od 2000. Kontekst je uvijek isti”, objasnio je Mobeen Shahid, osnivač Udruge pakistanskih kršćana u Italiji. Uglavnom je riječ o otetim maloljetnicama koje su prisiljene na obraćenje i vjenčanje sa svojim otmičarom. Situacija se pogoršala, što je uzrokovalo brojne prosvjede hinduista i kršćana koji su tražili veću pažnju međunarodne zajednice zbog slabog djelovanja Vlade u svrhu njihove zaštite te zakona koji još ne predviđa stroge kaznene mjere za ta djela. Manjine stoga žele vlastitog predstavnika u Vladi, a ukoliko im premijer Imran Khan to ne dopusti, dovodi do opasnosti kategorizacije manjina kao građana drugog reda.

“U takvim prilikama, apel nemuslimanima zasigurno je prvi pozitivan korak za manjine, čak iako još uvijek ne postoji javna izjava premijera o uspostavi tog ureda. No treba učiniti više; potrebni su veći napori kako bi se izbjegle daljnje ozbiljne situacije nasilja nad kršćanima”, istaknuo je Mobeen Shahid. Neki dan – nastavio je – pronađena su beživotna tijela dviju mladih djevojaka koje se nisu htjele obratiti, a prije nekoliko tjedana, iz istog je razloga djevojku ubio njen budući suprug. Oni koji čine te zločine često nisu kažnjeni ili prolaze s manjim kaznama jer nema snažnog zakona protiv tih zločina. Zbog toga je potrebno znatno povećati glas manjina, ali najvažnije je da postoji njihova značajna zastupljenost u Vladi.

Prema posljednjim podacima organizacije Open Doors koja podiže svijest o progonjenim kršćanima u svijetu se svakog dana ubije 13 kršćana, 11 ih je uhićeno ili zatvoreno, a četiri oteto. Također, dnevno se napadne ili zatvori 12 crkvi i objekata u vlasništvu kršćana. Prema podacima iste organizacije Pakistan je svrstan među 12 zemalja u kojima vlada “ekstremni progon” kršćana.