U svijetu je svakog dana ubijeno 13 kršćana, 11 ih je uhićeno ili zatvoreno, a četiri oteto. Također, dnevno se napadne ili zatvori 12 crkvi i objekata u vlasništvu kršćana, pokazuju posljednji podaci organizacije Open Doors koja podiže svijest o progonjenim kršćanima.

Svake godine Open Doors objavljuje izvješće s popisom zemalja u kojima vladaju najžešće nasilje i progoni nad kršćanskim vjernicima, bez obzira na denominaciju.

Najnovije izvješće, objavljeno jučer, pokazuje kako čak 340 milijuna kršćana, ili jedan na svakih osam, na područjima gdje žive trpe visok stupanj progona ili diskriminacije.

U razdoblju koje je obuhvatilo izvješće (od 1. listopada 2019. do 30. rujna 2020.) ukupno je ubijen 4761 kršćanin, oko 4200 ih je uhićeno ili zatvoreno, a 1700 oteto.

Najveće nasilje zabilježeno je u Sjevernoj Koreji koja već tradicionalno zauzima prvo mjesto na listi organizacije Open Doors. Uz nju, u još 11 zemalja vlada “ekstremni progon” kršćana. Redom su to Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija, Indija, Irak i Sirija.

Od 13. do 50. mjesta nalaze se pak države u kojima je zabilježen “vrlo visok” stupanj progona kršćanskih vjernika, a većinom se radi o afričkim i azijskim zemljama.

Najčešći izvor nasilja su diktature te islamski ekstremizam, a zabilježeni su i slučajevi hinduističkog ekstremizma (Indija) te budističkog ekstremizma povezanog s nacionalizmom (Mjanmar).

Zanimljivo je da se na listi nalazi i nekoliko zemalja sa značajnom ili većinskom kršćanskom populacijom poput Nigerije, Etiopije, Meksika i Kolumbije.

Izvori nasilja tu se razlikuju. Kod latinoameričkih država najčešće se radi o žrtvama bandi i gerilskih skupina, a negativan odnos postoji i među domorodačkim stanovništvom. Pritom je kod potonjih odnos posebno loš prema pripadnicima vlastitih naroda koji su se obratili na kršćanstvo.

U Africi su pak uzroci podijeljeni.

Tako kršćani u Nigeriji (o čemu smo više puta izvještavali) najviše stradaju od islamističkih terorističkih skupina kao što je Boko Haram.

Drugačija situacija zabilježena je u Eritreji i Etiopiji gdje su progoni najviše rezultat “denominacijskog protekcionizma”, kako ga imenuje organizacija Open Doors (premda ima i islamističkih napada). Radi se o djelovanju države i najvećih kršćanskih Crkvi – Eritrejske pravoslavne tevahedo Crkve i Etiopske pravoslavne tevahedo Crkve – protiv kršćana koji pripadaju neslužbenim, često evanđeoskim, kršćanskim zajednicama.

Spomenute Crkve inače su dio istočnih pravoslavnih Crkvi koje su se od Katoličke Crkve odijelile još u petom stoljeću.

Za kraj, dodajmo kako je najviše kršćana ubijeno u Africi (među prvih deset zemalja u kojima je zabilježen najveći broj ubijenih, čak osam je afričkih), dok je najveći broj crkvi i objekata u vlasništvu kršćana napadnut, zatvoren ili uništen u Kini (njih 3088 od ukupno 4488 u svijetu). Također, Kina se vratila među dvadeset zemalja u kojima su zabilježeni najžešći progoni kršćanskih vjernika. Nakon što je prošle godine zauzimala 23. mjesto, na novoj se listi popela do 17. mjesta, unatoč potpisanom sporazumu sa Svetom Stolicom.