Bivši Seleka pobunjenici pobunjenici – „Unite pour la Paix en Centrafrique” (UPS) u četvrtak 15. studenoga napali su biskupsku rezidenciju u Alindaou, ubivši između ostalih generalnoga vikara Biskupije Alindao Blaisea Mada, i još jednoga svećenika, izvijestila je agencija Fides u subotu 17. studenoga.

Nakon što su opljačkali i spalili katedralu pobunjenici su se uputili u obližnji izbjeglički kamp gdje su ubili više od 40 osoba, prenio je informacije svoje subraće iz SAR-a s kojima je stupio u vezu svećenik Amos Boubas, koji studira u Rimu. Biskup Cyr-Nestor Yapaupa trenutačno nastoji evakuirati preživjele u glavni grad Bangui.

Kako prenosi papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji, napad je izvršen u znak odmazde zbog ubojstva jednog muslimana koje se dogodilo dan prije, a iza kojega stoje anti-balaka postrojbe.

Španjolska

Brojne katoličke crkve na ovome području služe kao utočišta muslimanskim i kršćanskim prognanicima koji bježe iz područja zahvaćenim sukobima suprotstavljenih snaga: muslimanskih Seleka i većinski kršćanskih anti-Balaka čiji sukob u Srednjoafričkoj Republici traje od 2013. godine, no premda više nema teški borbi i rata, u zemlji vlada velika i krajnja nesigurnost budući da organizirane grupe razbojnika siju strah diljem zemlje.

Prigodom svoga posjeta Srednjoafričkoj Republici u studenom 2015. godine, papa Franjo je izjavio kako smo „svi braća, neovisno o našoj etničkoj ili vjerskoj pripadnosti“. Istaknuo je kako se valja zalagati, moliti i učiniti sve što je moguće u korist mira, pritom naglasivši kako mir nije moguć bez ljubavi, prijateljstva, tolerancije i praštanja. Također, nebrojeno puta pozvao je na molitvu za mir u ovoj afričkoj državi.

Odgovorimo i mi na Papin poziv i pomolimo se za sve preminule u ovom krvavom napadu, te za mir u Africi i čitavom svijetu!

Upoznajte oca Bernarda Kinvija, svećenika koji je tijekom građanskog rata spasio 1500 muslimanskih života.

Miodrag Vojvodić | IKA | Bitno.net