Srednjoafrička Republika. Papa, put križa

Papa Franjo sletio je jučer u Srednjoafričku Republiku, treću i zadnju državu, nakon Kenije i Ugande, koju će pohoditi tijekom svojeg petodnevnog pohoda afričkom kontinentu, prenosi Radio Vatikan.

U prvom govoru, nakon slijetanja u glavni grad te države Bangui, obratio se predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru. Izjavio je kako dolazi kao “hodočasnik mira i apostol nade” potaknuvši sve strane da pomognu u pomirenju, razoružanju i gajenju mira, kao i da se založe na području zdravstva i dobre uprave na svim razinama.

“Moja je velika želja da brojni sastanci na nacionalnoj razini, koji će uslijediti sljedećih tjedana, omoguće ovoj zemlji otvaranje novog poglavlja svoje povijesti”, rekao je Sveti Otac, nadodavši: “… postoji moto Srednjoafričke Republike koji preslikava nadu pionira i san osnivača države: Jedinstvo – Dostojanstvo – Rad. Danas, više nego ikad, ova trilogija izražava želju svakog stanovnika Srednjoafričke Republike. Stoga, to je dobar kompas vlastima, pozvanima da upravljaju sudbinom zemlje. Jedinstvo, dostojanstvo, rad; tri vrlo značajne riječi od kojih svaka predstavlja koliko projekt u izgradnji toliko i projekt koji nema kraja, nešto što se neprestano izgrađuje.”

Nakon toga Papa je oko podneva pohodio izbjeglički logor u Banguiju, gdje su smješteni mnogi koji su prisilno raseljeni zbog sukoba u zemlji. Tom prilikom izjavio je kako smo „svi braća, neovisno o našoj etničkoj ili vjerskoj pripadnosti“. Istaknuo je kako se valja zalagati, moliti i učiniti sve što je moguće u korist mira, pritom naglasivši kako mir nije moguć bez ljubavi, prijateljstva, tolerancije i praštanja.

Na kraju obilaska spomenutog kampa Sveti Otac potaknuo je sve okupljene da ponove za njim: “Svi smo mi braća”, istaknuvši kako je to razlog zbog kojeg želimo mir.

Nenajavljen posjet dječjoj bolnici

Kako prenosi News.va, papa Franjo ostavio je prostora i za međuvjerski dijalog susrevši se jučer poslijepodne i s predstavnicima evangeličkih zajednica u toj zemlji. Tijekom susreta izjavio je kako “Bog ne čini razliku između onih koji pate”: “Ja to često zovem ekumenizmom krvi”, naglasio je Papa, rekavši pritom kako suosjeća s pastorom Nicolasom, kojem je tijekom nedavnih sukoba u toj zemlji spaljena kuća.

Sveti Otac svoj je govor zaključio upozorenjem: “Dragi prijatelji, podjela među kršćanima je sablazan, jer je protivna Gospodinovoj želji da svi budu jedno. Sablazan je i pred velikom mržnjom i nasiljem  kojima je izloženo čovječanstvo i pred mnogim protuslovljima koja se izdižu pred Kristovim evanđeljem. Stoga, poštujući duh uzajamnoga poštovanja među kršćanima ove zemlje, potičem vas da idete putem zajedničkog služenja u ljubavi. To je svjedočenje Krista, koji gradi jedinstvo.”

Papa Franjo ni ovom prilikom nije propustio iznenaditi okupljene, ali i organizatore svojeg putovanja, kada je nenajavljeno odlučio posjetiti dječju bolnicu u Banguiju, dostavivši nekoliko kutija lijekova za djecu, koje je darovala rimska bolnica ‘Bambino Gesu’.

“Križ nastavlja skandalizirati, ipak to je jedini siguran put”

Kako je bilo najavljeno, papa Franjo sinoć je slavio misu u katedrali glavnog grada Banguija. Pritom je za vrijeme mise otvorio Sveta vrata katedrale, devet dana prije početka Jubileja milosrđa, na Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije 8. prosinca.

Otvarajući Sveta vrata Papa je poželio da Bangui postane duhovni glavni grad cijeloga svijeta, rekavši da Sveta godina milosrđa počinje u zemlji koja pati zbog rata, od nedostatka razumijevanja i nedostatka mira, piše IKA.

Na misi koju je slavio sa svećenicima, redovnicima i zauzetim vjernicima laicima, u propovijedi je papa Franjo sve pozvao na zajedništvo, ostavljanje oružja i iskreno življenje kršćanskoga poziva: “ljubavi prema neprijatelju”.

“Taj nas poziv čuva od napasti da tražimo osvetu i od spirale beskrajne osvete”, rekao je Papa.

Sveti Otac je, kako izvještavaju mediji, tijekom pružanja znaka mira na misi zagrlio protestantskog pastora i imama koji su mu stajali u blizini.

Ispunjen dan Sveti Otac zaključio je večernjim bdjenjem s nekoliko tisuća mladih koji su ispunili centralni trg ispred katedrale Naše Gospe.

Papa se referirao na mladića koji je nastupio i govorio prije njega izrazivši želju da napusti zemlju, da pobjegne od svih problema i sukoba.

“Bježati od izazova života nikada nije rješenje”, nadovezao se papa Franjo, nastavivši: “Osoba se mora oduprijeti, mora imati hrabrosti oduprijeti se, boriti se za dobro. Onaj koji bježi nema hrabrosti dati život.”

Nagovor je nastavljen u istom tonu, s naglaskom na križ: “Mnogim ljudima je činjenica da je Bog došao i postao jedan od nas, skandal. Skandal je da je umro na križu. Da, to je skandalozno: to je skandal križa. Križ nastavlja skandalizirati. Ipak i dalje ostaje jedini siguran put: put križa, put Isusa koji je došao dijeliti naš život i osloboditi nas grijeha. Dragi prijatelji, križ nam govori o Božjoj blizini: on je s nama, sa svakim pojedinim od vas, u vašim radostima i vašim izazovima”, zaključio je Papa.

Za danas je planiran posjet Svetog Oca džamiji i muslimanskoj zajednici u Banguiju dok je povratak u Rim predviđen u večernjim satima.

Tino Krvavica | Bitno.net