Odluka Vatikana da na neodređeno vrijeme odgodi svećenička i đakonska ređenja u francuskoj biskupiji Fréjus-Toulon naišla je na reakciju 10 000 francuskih vjernika koji su u pismu upućenom papi Franji odlučili dati podršku mjesnom biskupu Dominiqueu Reyu i ukazati da odgađanje ređenja nanosi “golemu štetu” Crkvi u Francuskoj.

Podsjetimo, biskup Rey je u tekstu objavljenom na stranicama biskupije obavijestio vjernike kako su mu prefekt Kongregacije za biskupe Marc Ouellet i nadbiskup Marseillesa Jean-Marc Aveline prenijeli stav Vatikana da bogoslovija mora proći kroz proces restrukturacije, a bilo je govora i o promjeni politike primanja bogoslova. Zbog svega toga do daljnjega su odgođena ređenja zakazana za 26. lipnja.

U svojem su pismu upućenom Papi vjernici biskupije Fréjus-Toulon izrazili “šokiranost i bol” odlukom Vatikana te rekli kako ne razumiju njezine motive.

“Prihvaćamo odluku u poslušnosti Crkvi, ali je ne razumijemo, posebice u pogledu onoga što znamo o biskupu Reyu, o njegovoj osobnosti i njegovom vodstvu biskupije protekle 22 godine.”

“On je biskup koji je svojim djelovanjem, ali i svojom osobnošću, ulio mnogo nade za obnovu Crkve u Francuskoj”, stoji u pismu francuskih vjernika koji su izrazili zabrinutost zbog “trajnih posljedica na odnose između Rima i kršćana u Francuskoj, koji su već snažno poljuljani”.

Ističući “kreativnost i odvažnost” biskupa Reya kojeg smatraju glavnom metom ove odgode ređenja potpisnici peticije su naveli kako je riječ o pastiru koje je blizak narodu i spreman ići za izgubljenim ovcama.

“Sveti Oče, nesumnjivo postoje razlozi iza odluke poduzete protiv bogoslova i biskupije, ali ono što znamo jest da će zabrana protiv mons. Reya dovesti do goleme štete za Crkvu u Francuskoj. Ne dozvolimo da se brige kršćana u Francuskoj množe. Budimo u duhu bratstva, istine, slušanja i ljubavi. U nadi, molimo”, zaključuje se u pismu.

Kako je ranije pisao Catholic News Agency, citirajući francuske medije, u biskupiji Fréjus-Toulon prošle je godine zaređeno deset svećenika i osam đakona. Radi se o respektabilnim brojkama za Francusku u kojoj je 2020., prema podacima koje je objavio La Croix, zaređeno ukupno 126 svećenika, pritom oko 60% biskupija nije zaredilo niti jednog svećenika.