Francuska biskupija Fréjus-Toulon objavila je kako su odlukom Svete Stolice odgođena svećenička i đakonska ređenja zakazana za 26. lipnja, prenosi Aleteia.

U pismu koje potpisuje mjesni biskup Dominique Rey navedeno je kako je biskupijsku bogosloviju na zahtjev iz Vatikana nedavno posjetio nadbiskup Marseillesa Jean-Marc Aveline, koji je nedavno imenovan kardinalom, te da je tema razgovora bila restrukturiranje bogoslovije i politika primanja bogoslova, no ništa detaljnije od toga.

Biskup Rey napisao je i kako je nedavno na istu temu razgovarao s prefektom Kongregacije za biskupe, kardinalom Marcom Ouelletom.

Prema pisanju Aleteie, biskupija Fréjus-Toulon u svoju bogosloviju prima različite mlade muškarce iz novih zajednica te strance iz udaljenih zemalja uključujući Latinsku Ameriku, a sam je biskup Rey jedan od snažnih promotora ‘nove evangelizacije’.

Iako nije naveden novi datum ređenja niti navedene ikakve nametnute disciplinske mjere, šest kandidata za svećeničko i četiri kandidata za đakonsko ređenje očito će se morati strpjeti dok se ne završe razgovori o mogućem restrukturiranju bogoslovije i načinu primanja kandidata.

Biskup Rey u svojem je pismu istaknuo kako su odluku Vatikana o odgodi ređenja dočekali s “boli i povjerenjem”, svjesni da ona predstavlja “ispit za one koji trebaju biti zaređeni”.

Francuski La Croix napisao je kako je od Vatikana pokušao dobiti detaljniji komentar odgode ređenja u biskupiji Fréjus-Toulon, ali kako nitko nije bio spreman komentirati slučaj.