Kardinal Robert Sarah je tijekom nedavnog boravka na Katoličkom sveučilištu i koledžu sv. Mihaela u Torontu održao nadahnuto predavanje o snazi tišine. Inače, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata Sarah je prije dvije godine napisao knjigu Snaga tišine: Protiv diktature buke.

Kardinal Sarah je rođen u malom selu u ruralnoj Gvineji, a s 12 godina je ušao u sjemenište. Za svećenika je zaređen kada je imao 24 godine, a u 34. godini je imenovan biskupom. Papa Benedikt XVI. ga je 2010. godine imenovao kardinalom. Jučer smo objavili vijest kako je kardinal Sarah postao protođakon Kardinalskog kolegija, a to znači da bi na sljedećoj konklavi on trebao objaviti ime novoga pape, odnosno proglasiti poznati Habemus papam (“Imamo papu”) s balkona bazilike svetog Petra.

Kardinal je u Torontu boravio sredinom ožujka ove godine, a njegovo predavanje je privuklo brojne studente i djelatnice. „Ono što kardinalove zaključke čini tako izvornima, točnima i vrijednima jest da nisu oblikovani samo u suočavanju s ravnodušnošću, skepticizmom i ismijavanjem koje vjernici danas tako često susreću, nego i u borbi s mnogo zlokobnijom i strašnijom opozicijom koju je predstavljala marksistička diktatura u njegovoj rodnoj Gvineji“, izjavio je David Mulroney, rektor sveučilišta.

Ovo su misli kardinala Robertsa, a film možete pogledati nakon teksta:

„Mislim da je vrlo važno otkriti što je tišina. Tišina nije samo kad ne govorimo. Tišina je nešto dublje, jer je buka u nama. I u našim crkvama je previše buke, i one nisu mjesto gdje možemo u tišini susresti Boga. Tišina čini čovjeka sličnijim Bogu jer je Bog rekao da je On tišina. On govori u tišini, i mi ga susrećemo u tišini. Ako ostanete u Bogu, postajete tihi.

Mislim da su zemlje Zapada danas nevjerničke, manje vjerničke, zato što se tamo neprestano govori. Tamo ne poznaju tišinu, i vjera je u opadanju. Tišina je onaj trenutak u kojem ja izgrađujem sebe kao ljudsko biće u odnosu prema Bogu, a bez Boga i tišine smo izgubljeni.

Što radimo ovdje? Drugim riječima, čemu naši životi? Kakvim smo ljudima pozvani biti? Društvo na Zapadu izgubljeno je jer kad smo odsječeni od Boga, izgubljeni smo. Kao stablo bez korijenja. Kao rijeka bez vrela. Bog je naše vrelo. Kad smo odsječeni od Boga, izgubljeni smo.
A Bog je tih.“

https://www.youtube.com/watch?time_continue=198&v=WAhloYA49jY

Bitno.net | Rašeljka Zemunović

Prijevod: Ana Naletilić