Kardinal Robert Sarah postao je protođakon Kardinalskog kolegija, što znači da bi na sljedećoj konklavi on trebao imati dužnost objaviti ime novoga pape, odnosno proglasiti poznati Habemus papam (“Imamo papu”) s balkona bazilike svetog Petra, prenosi La Croix.

To će se i dogoditi ako kardinal Sarah još uvijek bude vršio službu protođakona u vrijeme iduće konklave, te u ako on ne bude izabran za papu.

Uz navedeni proglas, protođakon na inauguracijskoj misi na ramena pape stavlja palij, simbol pastoralnog autoriteta.

U prošlosti je kardinal protođakon bio odgovoran i za krunjenje pape tijarom – simbolom papinske trostruke vlasti kao biskupa Rima, poglavara Vatikana i sveopćeg naučitelja. Nakon Pavla VI. ovaj je običaj izmijenjen, te od Ivan Pavala I. nadalje nije bilo krunjenja tijarom.

Kardinal Sarah ujedno je i perfekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Rodom je iz Gvineje, države na zapadnom dijelu Afrike, a od 2001., odlukom Ivana Pavla II., vrši službu unutar Rimske kurije.

Kardinalom ga je 2010. imenovao papa Benedikt XVI., a poznat je i po svoje dvije nedavno objavljene knjige Bog ili ništa i Snaga tišine.

Ivo Džeba | Bitno.net