Autori filma o Kermitu Gosnellu, američkom ginekologu koji je osuđen na doživotni zatvor zbog ubijanja novorođenčadi i smrti žene kojoj je radio abortus, objavili su prvu najavu ekranizacije priče o čovjeku kojega su u naslovu filma opisali kao „najvećeg američkog serijskog ubojicu“.

„Gosnell – suđenje najvećem američkom serijskom ubojici“ puni je naziv filma koji kreće u distribuciju u listopadu, nakon četiri godine pregovora o distributeru vođenih nakon što je film okončan još 2015.

Šokantnu priču o Gosnellu prvi u Hrvatskoj prenio je upravo naš portal. Gosnell je bio optužen zbog obavljanja ilegalnih pobačaja u svojoj klinici u Philadelphiji u slučajevima trudnoće preko 24 tjedna (rok do kojeg je abortus u Pennsylvaniji dopušten) i to tako da bi inducirao porod, a potom žive bebe ubijao režući im škarama kralježnicu.

Na suđenju se čulo kako je Gosnell na takav način ubio nekoliko stotina beba. Dokazano mu je ubojstvo triju beba i smrt jedne žene kojoj je dao anestetik koji se ranije pokazao kao opasan.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Film o njemu dovršen je nedugo nakon izrečene presude. Redatelj filma je Nick Searcy, glumac poznat po ulozi u seriji Justified. Glavnu ulogu, policajca koji istražuje slučaj Gosnella, glumi Dean Cain, poznat po ulozi u seriji o Supermenu.

Film je još prije godinu dana trebao krenuti u distribuciju, ali je blokiran nakon što je sudac koji je sudio Gosnellu podigao tužbu protiv filma plašeći se da će ga prikazati u negativnom i neistinitom svjetlu.

Scenarij je temeljen na iskazu tužiteljstva u Pennsylvaniji koje je detaljno opisalo sve zločine koje je Gosnell činio u svojoj klinici užasa. Film pokušava prikazati i razloge zbog kojih je Gosnell toliko dugo vremena mogao proći nekažnjen – prije svega zbog nezainteresiranosti javnosti i medija pritužbama koje su se već i ranije mogle čuti protiv njega, inače uglednog člana medicinske elite Philadelphije.

U filmu je prikazana poznata scena iz stvarnoga života kada su mjesta novinara koji bi trebali pratiti suđenje bila prazna. Taj je prizor svjedočio o nezainteresiranosti medijskog establišmenta o groznim zločinima počinjenim u klinici Kermita Gosnella. LifeSiteNews napisao je svojedobno komentar o tome u kojem je ustvrdio kako mainstream mediji koji zastupaju pro-abortivne stavove nemaju hrabrosti niti želje baviti se slučajem koji na više načina problematizira sustav klinika za abortuse u SAD-u i kulturu smrti iz koje su nastale i kojoj i dalje doprinose.

„Bez obzira što mislite o abortusu, nakon što pogledate Gosnella, imat ćete više informacija o tome“, rekao je redatelj Searcy.

Zanimljiva koincidencija – zbog problema s distribucijom filma, „Gosnell“ će doći u kina baš u vrijeme kada je ponovno aktualizirana debata o legalizaciji pobačaja u SAD-u. Ta je debata pojačana nakon imenovanja konzervativnog suca u Vrhovni sud što bi moglo dovesti do redefiniranja zakonskog stajališta o pobačaju u Sjedinjenim Državama.

Pogledajte trailer.

Goran Andrijanić | Bitno.net