Venezuelu već šest godina potresa nezapamćena ekonomska kriza prouzrokovana velikim dijelom lošim politikama socijalističke vlade predsjednika Madura i padom cijene nafte, glavnog izvoznog proizvoda.

Uz porast inflacije, nezaposlenosti i siromaštva došlo je i do nestašice hrane i lijekova, a prosvjedi i sukobi između pristaša opozicije i vlasti već su postali svakodnevica za tamošnje stanovnike.

Da je kriza doista zahvatila sve pore društva svjedoči i činjenica kako se brojne biskupije suočavaju s nedostatkom hostija čija je proizvodnja na nekim mjestima pala i do 60%, javlja Catholic News Agency.

Sestra Pilar Rivas, čiji se red bavi proizvodnjom hostija, izjavila je prošli tjedan za Radio RCN kako su posljednje dvije godine bile prisiljene smanjiti isporuku zbog nedostatka sirovine od kojih se rade hostije.

“S obzirom na to da se narudžbe primaju unaprijed, ako naruče deset tisuća hostija mi im isporučimo dvije tisuće. Ne možemo zadovoljiti veliku potražnju… Ponekad zbog nedostatka brašna moramo potpuno zaustaviti proizvodnju, znali su proći tjedni da nismo napravile niti jednu hostiju.”

U nekim krajevima svećenici čak moraju hostiju podijeliti na sitne komadiće kako bi pričestili okupljene vjernike.

Kako bi ovog Uskrsa barem djelomično ublažila problem s kojim se suočava Crkva u Venezueli, jedna kolumbijska biskupija odlučila je donirati velik broj hostija za potrebe obreda u Vazmenom trodnevlju.

Radi se o kolumbijskoj biskupiji Cúcuta koja se nalazi na granici s Venezuelom, a čiji je biskup Victor Manuel Ochoa donirao čak 250 tisuća hostija biskupijama s druge strane granice.

Isporuka je izvršena na Veliki petak, na mostu Simon Bolivar koji spaja dvije zemlje.

Kako javlja CNA, osim što je donirala hostije, biskupija Cúcuta na dnevnoj bazi osigurava osam tisuća obroka za izbjeglice iz Venezuele.

Tino Krvavica | Bitno.net