“Mi u Venezueli nismo proživjeli 2107., mi smo je propatili”, poručio je nadbiskup Cumane i predsjednik Venezuelanske biskupske konferencije Diego Rafael Padrón Sánchez na otvaranju plenarne sjednice biskupa i pozvao katolike da se suprotstave “zlu režima koji je pokorio zemlju”, prenosi Radio Vatikan.

Nadbiskup je održao oštar govor na početku sjednice i pozvao katolike da reagiraju na nepravdu “internom pobunom koja bi bila znak moralnog zdravlja”. Podsjetio je kako je tijekom 2017. zbog kritične situacije umrlo 130 ljudi, njih 1500 je ranjeno, a tisuće njih su završili nepravedno u zatvoru.

Nadbiskup Padron je rekao kako je ovo “bio najtužniji Božić u povijesti”, podsjećajući na posvemašnju nestašicu hrane i lijekova, koji, kada se i pojave, ponovno nestanu u jednome danu.

Kako prenosi RV, nadbiskup je izrazio zabrinutost životima ljudi, kako njihovim tjelesnim zdravljem tako i njihovim duhovnim stanjem u ozračju nesigurnosti. Biskupi su zabrinuti, nastavio je, i situacijom u kojoj se nalaze brojni zatočenici režima Nicolasa Madura čija je sudbina neizvjesna.

Padron je Madurov režim opisao kako “castromarksizam”, dakle marksizam pod utjecajem kubanskog revolucionara Fidela Castra, neku vrstu socijalizma za XXI. stoljeće. Taj režim je antidemokratski i nelegitiman.

“Crkva zato mora podići svoj glas, glas vjernika i pastira, u obrani života i prava ljudi”, poručio je.

Stanje u Venezueli kritično je već nekoliko godina. Zemlja je podijeljena između pristaša Ujedinjene socijalističke stranke koju je utemeljio Hugo Chavez i koja je već 18 godina u toj zemlji na vlasti. Nakon Chavezove smrti 2013. vodstvo u stranci i zemlji preuzeo je Maduro, socijalistička ekonomija i socijalni sustav upali su u krizu zbog pada cijena nafte, energenta kojega izvoz predstavlja glavni prihod u državnom proračunu, a predsjednik je odgovorio povećanjem ovlasti za sebe.

U međuvremenu, zemlja je upala u nestašicu hrane i lijekova i stanje je katastrofalno.

Goran Andrijanić | Bitno.net