HUMANITARNA KRIZA

Nevjerojatno: Vlasti Venezuele na granici zaplijenile lijekove i hranu za – Caritas

Biskupi pozivaju građane, službenike, promatrače i nevladine organizacije da još jednom potaknu Vladu da omogući lakši ulaz lijekova i hrane iz drugih država. Biskupi mole nacionalne vođe da izbjegavaju „politiziranje humanitarne pomoći te da rade za one koji trpe, bez razlikovanja boje ili političke stranke.

 venezuela zaplijenila lijekova za caritas

Foto: Shutterstock

Venezuelski je Caritas od srpnja 2016. godine pratio i udovoljio svim zakonskim propisima za preuzimanje donacije – s tim je riječima Povjerenstvo pravda i mir Venezuelske biskupske konferencije u jednom priopćenju osporilo odredbu Vlade da zbog navodnih birokratskih propusta zaplijeni lijekove i prehrambene dodatke darovane Caritasu.

Prošli je tjedan Carinska uprava na svojem Twitter računu objavila kako je pošiljka namijenjena Venezuelskom Caritasu neprihvatljiva jer u zakonskom roku nije predana propisana dokumentacija. U priopćenju je pak dodala kako je Carinska uprava odlučila da se pošiljka uruči Venezuelskom zavodu za socijalnu pomoć.

Priopćenje Biskupske konferencije ističe kako je Poreznoj i carinskoj upravi (Seniat) te Ministarstvu zdravstva 5. kolovoza 2016. godine prijavljen skori dolazak kontejnera s 525 paketa lijekova i 92 paketa prehrambenih dodataka. Tada su počeli prikupljati potrebne dokumente za prihvat pošiljke koja je 23. kolovoza stigla u glavnu venezuelsku luku. Poštovali smo zakone, postupali prema propisima i slušali preporuke kako bi se preuzimanje pošiljke uspješno obavilo – stoji u priopćenju Biskupske konferencije.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Biskupi pozivaju građane, službenike, promatrače i nevladine organizacije da još jednom potaknu Vladu da omogući lakši ulaz lijekova i hrane iz drugih država. Biskupi mole nacionalne vođe da izbjegavaju „politiziranje humanitarne pomoći te da rade za one koji trpe, bez razlikovanja boje ili političke stranke. U tom kontekstu, Biskupska konferencija poziva Vladu da traži žurna rješenja za teškoće nastale nestašicom lijekova i hrane. Biskupi preporučuju Socijalnoj službi „da pokaže dobar primjer te da pravedno dijeli lijekove koji su joj predani“.

U priopćenju biskupi traže da se tema o humanitarnoj pomoći i „kanalima solidarnosti“ posredstvom predstavnika Svete Stolice i drugih međunarodnih političkih čelnika ponovo uključi u program pregovora između Vlade i oporbe. Dijalog je započet 30. listopada, a sljedeći susret će se održati 6. prosinca.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 30. studenoga 2016.

Možda vam se svidi