Venezuelski je Caritas od srpnja 2016. godine pratio i udovoljio svim zakonskim propisima za preuzimanje donacije – s tim je riječima Povjerenstvo pravda i mir Venezuelske biskupske konferencije u jednom priopćenju osporilo odredbu Vlade da zbog navodnih birokratskih propusta zaplijeni lijekove i prehrambene dodatke darovane Caritasu.

Prošli je tjedan Carinska uprava na svojem Twitter računu objavila kako je pošiljka namijenjena Venezuelskom Caritasu neprihvatljiva jer u zakonskom roku nije predana propisana dokumentacija. U priopćenju je pak dodala kako je Carinska uprava odlučila da se pošiljka uruči Venezuelskom zavodu za socijalnu pomoć.

Priopćenje Biskupske konferencije ističe kako je Poreznoj i carinskoj upravi (Seniat) te Ministarstvu zdravstva 5. kolovoza 2016. godine prijavljen skori dolazak kontejnera s 525 paketa lijekova i 92 paketa prehrambenih dodataka. Tada su počeli prikupljati potrebne dokumente za prihvat pošiljke koja je 23. kolovoza stigla u glavnu venezuelsku luku. Poštovali smo zakone, postupali prema propisima i slušali preporuke kako bi se preuzimanje pošiljke uspješno obavilo – stoji u priopćenju Biskupske konferencije.

Biskupi pozivaju građane, službenike, promatrače i nevladine organizacije da još jednom potaknu Vladu da omogući lakši ulaz lijekova i hrane iz drugih država. Biskupi mole nacionalne vođe da izbjegavaju „politiziranje humanitarne pomoći te da rade za one koji trpe, bez razlikovanja boje ili političke stranke. U tom kontekstu, Biskupska konferencija poziva Vladu da traži žurna rješenja za teškoće nastale nestašicom lijekova i hrane. Biskupi preporučuju Socijalnoj službi „da pokaže dobar primjer te da pravedno dijeli lijekove koji su joj predani“.

U priopćenju biskupi traže da se tema o humanitarnoj pomoći i „kanalima solidarnosti“ posredstvom predstavnika Svete Stolice i drugih međunarodnih političkih čelnika ponovo uključi u program pregovora između Vlade i oporbe. Dijalog je započet 30. listopada, a sljedeći susret će se održati 6. prosinca.

Radio Vatikan | Bitno.net