Na idućem novogodišnjem susretu u organizaciji ekumenske Zajednice iz Taizéa bit će izloženo Torinsko platno.

Vijest je to koju je u poljskom Wrocławu objavio torinski nadbiskup Cesare Nosiglia, čija će nadbiskupija primiti mlade koji će u narednom „Hodočašću povjerenja na Zemlji“ zajednički dočekati Novu godinu.

Torinsko je platno posljednji put bilo izloženo 2015. godine u torinskoj katedrali kada se za posjet najpoznatijoj svjetskoj relikviji prijavilo više od milijun hodočasnika.

Tom se prilikom pred platnom došao pomoliti i papa Franjo. Sveti Otac je platno nazvao “ikonom Kristove ljubavi”, te rekao kako ono upravlja pogled na Isusovo izmučeno lice i tijelo, ali istovremeno otkriva lice svake osobe koja pati i koju se nepravedno progoni.

Platno je bilo podvrgnuto brojnim istraživanjima kako bi se provjerila njegova autentičnost, a posljednje objavljeno u međunarodnom znanstvenom časopisu Arcahometry u ožujku ove godine pokazalo je kako su optužbe da je riječ o srednjovjekovnoj krivotvorini lažne.

Godine 2018. tim talijanskih profesora i znanstvenika kreirao je 3D presliku Isusa služeći se Torinskim platnom. Profesor strojarstva i toplinskih mjerenja, Giulio Fanti, koji je radio na izradi 3D preslike, izjavio je da vjeruje kako skulptura predstavlja stvaran izgled Isusa Krista, a na njoj se može izbrojati 370 rana nastalih bičevanjem.

Tijekom prošlog stoljeća Torinsko je platno bilo izloženo javnosti svega pet puta, a ovo će biti treći put da ga se izlaže u 21. stoljeću. Za vrijeme izlaganja 2010. godine, pred njim se molio i papa Benedikt XVI.

Ivo Džeba | Bitno.net