Danas započinje postupak beatifikacije Carmen Hernández, suosnivačice Neokatekumenskog puta, javlja CNA. Događaj će se održati u Sveučilištu Francisco de Vitoria, a njime će predsjedati nadbiskup Madrida, kardinal Carlos Osoro, kojemu je  prije nešto više od godinu i pol dana predana službena molba za otvaranje kauze beatifikacije.

Ovome važnom događaju također će prisustvovati međunarodni tim Neokatekumenskog puta: Kiko Argüello, Ascensión Romero i o. Mario Pezzi, kao i biskupijski postulator za kauzu, Carlos Metola.

Inače, Hernández je rođena u španjolskom gradu Ólvega 24. studenoga 1930. godine, a djetinjstvo je provela u Tudeli. Od malena je osjetila misionarski poziv potaknuta duhom sv. Franje Ksaverskog. Studirala je kemiju na Sveučilištu u Madridu. Nekoliko godina bila je član misijskog Zavoda „Misionarke Krista Isusa“ te je studirala teologiju u Valenciji. Godine 1964. upoznala je Kika Argüella u barakama Palomeras Altasa u Madridu.

Kiko i Carmen zajedno su 60-ih godina počeli evangelizirati i živjeti među najsiromašnijima, beskućnicima i prostitutkama, uvjereni da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Uz Bibliju i gitaru započinju govoriti o Bogu i Isusu Kristu tim ljudima. Na taj je način među siromasima rođena prva zajednica Neokatekumenskoga puta, koja zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Madrida postaje “sjeme” koje je proklijalo diljem svijeta. Carmen Hernandez umrla je 19. srpnja 2016. godine u Madridu.

Papa Franjo je ubrzo nakon njezinog sprovoda rekao da je njezino svjedočanstvo, „animirano iskrenom ljubavlju za Crkvu“. Također je napomenuo da je Hernández svoj život istrošila „naviještajući radosnu vijest u svakom okruženju“, čak i u onima koji pružaju najveći otpor, „ne zaboravljajući najmarginaliziranije osobe“.

Svečanost povodom otvaranja kauze za proglašenje blaženom i svetom Carmen Hernández Barrera možete pratiti uživo, s hrvatskim prijevodom danas od 18 sati na YouTube kanalu „Seminario Missionario Arquidiocesano Redemptoris Mater – Brasilia-DF”. Organiziran je i prijevod na hrvatski jezik.