Umrla Carmen Hernandez

Jučer je, u 85. godini života, umrla Carmen Hernandez koja je, zajedno sa španjolskim slikarom  Kiko Argüellom, osnovala Neokatekumenski put.

Kiko i Carmen zajedno su 60-ih godina počeli evangelizirati i živjeti među najsiromašnijima, u barakama Palomeras Altasa u predgrađu Madrida, među Romima, beskućnicima i prostitutkama, uvjereni da je Krist prisutan u trpljenju nezaštićenih. Uz Bibliju i gitaru započinju govoriti o Bogu i Isusu Kristu tim ljudima. Na taj je način među siromasima rođena prva zajednica Neokatekumenskoga puta, koja zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Madrida postaje “sjeme” koje je proklijalo diljem svijeta.

Carmen Hernandez umrla je nakon što je zadnjih godinu dana njezino zdravstveno stanje bilo sve gore. Unatoč tome nije dijagnosticiran točan uzrok smrti.

Kako javlja Catholic News Agency, Hernandez je zadnji put viđena uživo 18. ožujka tijekom audijencije na kojoj je Papa dodijelio misionarske dekrete neokatekumenskim obiteljima koji su odlazili u druge zemlje.

Neokatekumenski put je itinerarij katoličke formacije u vidu kateheza za odrasle čiji je cilj ponovno otkriće i istinsko življenje sakramenta krštenja. Osnovan je 1964. godine u Španjolskoj, a odvija se pod vodstvom biskupa kao jedan od načina kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri. Donio je mnogo dobrih plodova u Crkvi (obitelji koje doista žive vjeru i otvorenost životu, misionari, brojna duhovna zvanja), a najčešće zamjerke koje mu se upućuju jesu izoliranost neokatekumenskih zajednica i specifična misna liturgija.

Trenutačno broji milijun članova u preko 40 000 zajednica diljem svijeta.

Tino Krvavica | Bitno.net