U sklopu intenzivnije vatikanske istrage sumnjivih financijskih ulaganja u vlastitim redovima, u utorak 18. veljače pretražene su privatne i uredske prostorije nekadašnjega djelatnika u Državnom tajništvu mons. Alberta Perlasce, te su zaplijenjeni dokumenti i kompjutori, izvještava Vatican News, a prenosi IKA.

Operaciju je između ostalih naložio tužitelj Rimske rote Gian Piero Milano, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. U pozadini je istraga o investicijama na području nekretnina.

Mons. Perlasca (59) mnogo je godina radio u upravi financija Držanoga tajništva. U srpnju 2019. imenovan je zamjenikom Promotora pravde na Vrhovnom sudu Apostolske signature.

Spomenuta racija dogodila se svega nekoliko dana nakon što je papa Franjo na inauguraciji 91. sudske godine Suda Države Vatikanskog Grada otvoreno progovorio o sumnjivim financijskim poslovima u Vatikanu.

Papa je tada istaknuo kako otkriveni “sumnjivi financijski događaji nisu u skladu s prirodom i svrhom Crkve” te su potaknuli “zbunjenost i nemir među vjernicima”.

S druge strane, Sveti Otac pozitivnom je istaknuo činjenicu da su prijave o navodnim zlodjelima “došle od vlasti unutar Vatikana”, pokazujući tako učinkovitost u provedbi zakona kako to zahtijevaju međunarodni standardi.

Podsjećamo, početkom listopada 2019. Vatikanska žandarmerija pretražila je urede Državnog tajništva i Vlasti za financijsku informaciju (AIF – Autorità di Informazione Finanziaria) što je rezultiralo suspenzijom petorice zaposlenika. Među njima bio je i direktor AIF-a, Tommaso Di Ruzza.

Kako piše Vatican News, mons. Perlasca je nakon jučerašnje racije postao šesti osumnjičeni.

Catholic News Agency, koji mjesecima intenzivno prati cijeli slučaj, javlja kako je predmet istrage zamršena mreža novčanih transakcija iz 2014. koja povezuje Državno tajništvo sa sumnjivim trgovanjem nekretninama u Londonu. Prema informacijama radi se o stotinama milijuna eura od kojih je dio priskrbljen pozajmicama dviju švicarskih banaka. Jednu od njih, BSI, švicarske financijske vlasti optužile su 2016. za ozbiljna kršenja na području pranja novca.

Prema informacijama, u proljeće bi organizacija Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca – Moneyval – trebala izvršiti inspekciju u Vatikanu.

Tino Krvavica | Bitno.net