Vatikan je rekao njemačkim biskupima da nadolazeći susret u Rimu koji će se baviti pitanjem novih naputaka za župe, izraženim u dokumentu “Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve”, neće uključivati laike uključene u Sinodalni put.

Prema pisanju CNA, pismo koje je pročelnik Kongregacije za kler, kardinal Beniamino Stella, poslao predsjedniku Njemačke biskupske konferencije biskupu Georgu Bätzingu procurilo je u medije, nakon čega je glasnogovornik biskupske konferencije potvrdio i daljnju prepisku.

Kardinal Stella u svojem je pismu odgovorio na Bätzingov prijedlog iz kolovoza da izvršni odbor Sinodalnog puta također bude uključen u sastanak u Vatikanu jer se naputci odnose “i na laike”.

Stella je na to odgovorio kako je zbog naravi naputaka koje su “primarno upućene biskupima”, nužno da oni budu strana uključena u razgovor.

Kardinal je naglasio kako je prije pisma koje je uputio njemačkim biskupima “razgovarao sa Svetim Ocem” o tome kako bi bilo najbolje odgovoriti.

Stella se osvrnuo i na javno izrečene kritike pojedinih njemačkih biskupa usmjerene na pojedine naputke. Jedan od naputaka dokumenta bio je da samo svećenici mogu upravljati pastoralnom skrbi u župama, što je potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Franz-Josef Bode, ocijenio kao “snažno zaustavljanje motivacije i zahvalnosti prema službi laika”, te kao “preobrazbu prema klerikalizmu”.

U svojem posljednjem pismu Stella je odgovorio na takve primjedbe napisavši: “Baš kao što biskupi pažljivo i ljubomorno paze na zaštitu i uvažavanje svojih povlastica i prava, jednako je tako pravedno da poštuju i prepoznaju one kanonske norme koje se tiču područja i nadležnosti klera, zaređenih osoba i laika.”

S druge strane, nadbiskup Kölna, Rainer Maria Woelki, izrazio je zahvalnost na dokumentu s naputcima kazavši kao on “podsjeća na temeljne istine naše vjere na koje, posebice mi u Njemačkoj, ponekad zaboravljamo kada smo previše zaokupljeni sami sobom”.

Posljednjih su se tjedana iz više izvora mogli čuti izrazi Papine zabrinutosti zbog zbivanja u Crkvi u Njemačkoj. Biskup Heinz-Josef Algermissen rekao je kako je Franjo izrazio “dramatičnu zabrinutost” jer je Sinodalni put previše usredotočen na “politička pitanja”.