Kongregacija za nauk vjere objavila je danas kako je biskup Brooklyna Nicholas DiMarzio oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Vatikansko tijelo istaknulo je kako optužbe protiv DiMarzija “nemaju niti privid istine” te da dovršetkom istrage više “neće autorizirati nikakav daljnji kanonski proces” u vezi s ovim slučajevima, objavljeno je na stranicama Newyorške nadbiskupije, čiji je upravitelj, kardinal Timothy Dolan, predvodio istragu.

Proces protiv DiMarzija pokrenut je početkom siječnja 2020. godine nakon što je katolički prelat optužen za zlostavljanje dvojice maloljetnika dok je kao svećenik služio u nadbiskupiji Newark, 70-tih godina prošlog stoljeća.

DiMarzio je od početka odbacivao optužbe, a slično je ponovio i nakon okončanja istrage.

“U ovim optužbama nema istine. U više od 50 godina svećeničke službe nikada nikoga nisam zlostavljao”, poručio je u priopćenju.

“Kao što sam i obećao, u potpunosti sam surađivao s istragom, znajući da nisam počinio ništa krivo. Molio sam se za zaključak ove istrage te njeni konačni rezultati dodatno potvrđuju, kao što sam uvijek isticao, da ove optužbe nisu osnovane.”

Istraga je, inače, provedena u skladu s odredbama motu proprija “Vos estis lux mundi”, koje je papa Franjo donio u svibnju prošle godine u svrhu borbe protiv seksualnog zlostavljanja počinjenog od klerika i redovnika, s posebnim osvrtom na slučajeve optužbi protiv biskupa i redovničkih poglavara.

Inače, kardinal Dolan za provođenje istrage angažirao je odvjetničku tvrtku Herbert Smith Freehills, a pomogla joj je Freeh grupa koju je osnovao bivši direktor FBI Louis Freeh. Rezultati te neovisne istrage potom su predani Kongregaciji za nauk vjere.

Ipak, odluka Vatikana neće imati utjecaja na civilne parnice koje su također podignute zbog spomenuta dva slučaja i čije se okončanje tek treba dogoditi.