Nadbiskup New Yorka, kardinal Timothy Dolan, vodit će istragu u slučaju biskupa Brooklyna, Nicholasa DiMarzija, nakon što su protiv njega iznesene optužbe za seksualno zlostavljanje.

Istraga će se voditi u skladu s odredbama motu proprija “Vos estis lux mundi”, koje je papa Franjo donio u svibnju prošle godine u svrhu borbe protiv seksualnog zlostavljanja počinjenog od klerika i redovnika, s posebnim osvrtom na slučajeve optužbi protiv biskupa i redovničkih poglavara.

U priopćenju objavljenom prošle subote, 18. siječnja, voditelj komunikacija Njujorške nadbiskupije Joseph Zwilling napisao je:

“Prema uputama iz Vos estis, kardinal Dolan je ranije izvijestio Svetu Stolicu o optužbama koje su iznesene vezano uz biskupa DiMarzija iz razdoblja kada je bio svećenik biskupije Newark. Dana 7. siječnja 2020., kardinal je primio upute od Kongregacije za nauk vjere da on treba započeti istragu.”

U studenom prošle godine Di Marzio je javno objavio kako je optužen da je seksualno zlostavljao maloljetnika za vrijeme svoje svećeničke službe u Jersey Cityju 1970-ih.

Prema pisanju Associated Pressa, optužio ga je 56-godišnji Mark Matzek koji tvrdi da ga je Di Marzio uz još jednog, sada već pokojnog, svećenika zlostavljao dok je bio ministrant. Matzek preko svog odvjetnika traži odštetu u iznosu od 20 milijuna dolara.

DiMarzio je snažno odbacio sve optužbe na svoj račun nazvavši zlostavljanje “gnjusnim zločinom”, te ukazujući na vlastitu borbu protiv njega.

Optužbe na račun biskupa Brooklyna stigle su nakon što je DiMarzio u ime Vatikana okončao istragu protiv biskupa biskupije Buffalo, Richarda Malonea, koja je rezultirala Maloneovom ostavkom.

Iz biskupije Brooklyn su poručili kako je upravo DiMarzijevo imenovanje za voditelja istrage u slučaju Richarada Malonea dokaz kako je papa Franjo prepoznao njegov rad u suzbijanju zlostavljanja u Crkvi.

Biskup Brooklyna je drugi biskup protiv kojeg se vodi istraga u skladu s odredbama motu proprija Vos estis. Prvi je bio biskup Crookstona, Michael Hoeppner, kojeg se sumnjiči za zataškavanje slučaja zlostavljanja u njegovoj biskupiji.

Glasnogovornik kardinala Dolana poručio je kao će se kardinal u DiMarzijevom slučaju “osloniti na vanjske profesionalne forenzičare”, dodavši da nadbiskupija neće davati nikakve daljnje komentare dok je istraga u tijeku.

Ivo Džeba | Bitno.net