Dva mjeseca nakon što su gradske vlasti New Yorka donijele odluku kako neće podignuti spomenik sv. Franciski Cabrini (Majci Cabrini), guverner savezne države New York Andrew Cuomo objavio je da će savezna država to učiniti.

Podsjetimo, katolička svetica je dobila najviše glasova građana u anketi o tome koje žene New Yorka trebaju dobiti statuu u metropoli, međutim, vlasti grada New Yorka nisu odlučile poštivati volju građana, te su je izostavili s popisa osoba za izgradnju novih spomenika.

Da stvar bude bizarnija, spomenik će u programu odavanja počasti zaslužnim ženama umjesto svetice dobiti – među ostalima – i dva muškarca: Marsha P. Johnson i Sylvia River. Riječ je o dvoje transrodnih aktivista koji su rođeni kao biološki muškarci, a sebe su identificirali kao „drag-queens“. Obojica su bili utemeljitelji aktivističke organizacije STAR koja je pokrenula borbu za prava transrodnih osoba.

Odluku guvernera da će spomenik Majci Cabrini ipak biti izgrađen, ali ne od strane grada nego od strane savezne države, pozdravio je brooklinski biskup Nicholas DiMarzio rekavši ovoga ponedjeljka kako se nada da će to biti “spomenik njezinu radu u ime doseljenika”.

“Gotovo sve naše crkve u Brooklynu imaju kip majke Cabrini. Ovdje ne govorimo o novom kipu, govorimo o poštovanju prema doseljenicima”, dodao je DiMarzio.

Cuomovu odluku svakako se može promatrati i kao pokušaj da povrati svoj ugled među dijelom katoličkih vjernika, budući da je početkom ove godine potpisao zakon kojim je omogućen pobačaj sve do trenutka rođenja.

“Ovom najavom guverner je poentirao nad gradonačelnikom, što je popratilo odobravanje talijansko-američke zajednice”, komentirao je CBS New York.

Sv. Franciska Cabrini je prva naturalizirana Amerikanka koju je kanonizirala Katolička Crkva, što se dogodilo 1944. Cabrini je rođena u Italiji, gdje je utemeljila i Družbu misionarki Presvetog Srca Isusova.

Krajem XIX. stoljeća sa sestrama je došla u New York gdje je pomagala siromašnim imigrantskim obiteljima. Red je pod njezinim vodstvom utemeljio nekoliko sirotišta, ubožnica i bolnica, kako u New Yorku tako i u drugim američkim gradovima gdje je u to vrijeme bila velika potreba za takvim institucijama.

Ivo Džeba | Bitno.net