Američka javnost, i to ne samo katolička, ogorčeno je reagirala na odluku gradskih vlasti u New Yorku, konkretno „prve dame“ toga grada Chirlane McCray, da ne podigne spomenik sv. Franciski Cabrini iako je katolička svetica dobila najviše glasova građana u anketi o tome koje žene New Yorka trebaju dobiti statuu u metropoli.

McCray je pokrenula projekt „She Built NYC“ („Ona je izgradila New York“) u lipnju 2018. koji je za cilj imao smanjiti disproporciju u spomenicima zaslužnim građanima New Yorka i to spolnu disproporciju. Od 150 takvih spomenika samo pet ih je posvećeno ženama i to je „prva dama“ željela promijeniti.

Raspisana je anketa među građanima koji su trebali nominirati žene koje zaslužuju spomenik i primljeno je preko 2000 glasova koji su nominirali 300 žena.

Uvjerljivo najviše glasova dobila je sv. Franciska Cabrini, njih 219, što je dvostruko više od žene koja je bila na drugom mjestu. Sv. Franciska je prva naturalizirana Amerikanka koju je kanonizirala Katolička Crkva, što se dogodilo 1944. Cabrini je rođena u Italiji, gdje je utemeljila i Družbu misionarki Presvetog Srca Isusova.

Krajem XIX. stoljeća sa sestrama je došla u New York gdje je pomagala siromašnim imigrantskim obiteljima. Red je pod njezinim vodstvom utemeljio nekoliko sirotišta, ubožnica i bolnica, kako u New Yorku, tako i u drugim američkim gradovima gdje je u to vrijeme bila velika potreba za takvim institucijama.

Unatoč njezinim zaslugama i karitativnom radu u kojem je pomagala svima, bez obzira na vjeru i narodnost, te najvećem broju glasova u anketi, Chirlane McCray i povjerenstvo koje vodi odlučili su kako sv. Franciska neće dobiti spomenik.

Spomenik će u programu odavanja počasti zaslužnim ženama umjesto svetice dobiti – među ostalima – i dva muškarca!

To su Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera,, dvojica transrodnih aktivista rođeni kao biološki muškarci, a sebe su identificirali kao „drag-queens“. Obojica su bili utemeljitelji Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR), aktivističke organizacije koja je 1960-ih i 1970-ih pokrenula borbu za prava transrodnih osoba. Njih dvojica imat će zajednički spomenik koji će biti podignut u Greenwich Villageu.

Spomenik će, kako piše Catholic News Agency, dobiti i dr. Helen Rodriguez-Trias, prva latino žena koja je bila predsjednica Američke udruge javnih zdravstvenih djelatnika, aktivna u promoviranju zdravstvene skrbi za socijalno ugroženo stanovništvo, ali i u promoviranju abortusa.

CNA je prenio i reakciju glasnogovornice McCray koja je pojasnila kako glasanje građana nije imalo za cilj odrediti koje će osobe dobiti spomenik nego je trebala biti samo informacija za povjerenstvo koje je odlučivalo o gradnji spomenika.

CNA je prenio i izjavu zastupnika u Gradskoj skupštini New Yorka Justina Brannana, koji je podržao ideju „She Built NYC“ projekta, ali izrazio nezadovoljstvo što je sv. Franciska Cabrini preskočena.

„Potpuno su zanemarili volju naroda. Majka Cabrini imala je više nominacija nego bilo koja druga žena, a to su ignorirali. Zašto su projekt otvorili onda za javno mišljenje, a potom to mišljenje zanemarili?“, rekao je Brannan.

The New York Post je također objavio članak kritičan prema odluci „prve dame“ New Yorka te napomenuo kako su osim sv. Franciske odbijeni i prijedlozi za spomenicima Emily Warren Roebling koja je pomogla završiti Brooklynski most te Janet Schenck utemeljiteljice prestižne glazbene škole na Manhattanu, iako su njih dvije također dobro prošle u anketi.

The New York Post sada piše kako je McCray od početka dala jasno do znanja što želi s ovom akcijom.

“Odrastajući kao Afroamerikanka, nisam vidjela nikoga tko bi me predstavljao u popularnoj kulturi, ili čak medijima, iako su žene davale veliki doprinos društvu“, piše NYPost komentirajući kako samo jedna od osoba kojoj će biti podignut spomenik nije Afroamerikanka ili Latino.

Cijeli projekt vrijedan je oko 5 milijuna dolara.

Goran Andrijanić | Bitno.net