Nova skulptura Ivana Pavla II., koja je prošlog četvrtka postavljena ispred Nacionalnog muzeja u Varšavi, izazvala je raspravu u Poljskoj, prenosi Associated Press.

Skulptura naziva “Zatrovani izvor” prikazuje svetog papu kako usred crvene vode drži iznad glave podignut meteorski kamen.

Njezin autor Jerzy Kalina (76) kaže kako instalacija u fontani muzeja prikazuje napore Ivana Pavla II. u oslobađanju zemlje od komunizma, koji simbolizira crvena boja tkanine postavljena ispod vode.

Papa je prikazan kao čovjek koji je odigrao ključnu ulogu u nedavnoj povijesti Poljske i Europe, te započeo proces povijesnih društvenih i duhovnih promjena.

Poljski umjetnik je kazao kako je također htio upozoriti na “različite oblike crvene revolucije” i ohrabriti sugrađane na povratak “čistom izvoru”, smjerajući na povratak Poljske vjeri.

No, ova skulptura ima i jednu drugu priču, naime, riječ je o umjetničkom odgovoru na skulpturu “Deveti sat” talijanskog umjetnika Maurizija Cattelana nastalu 1999. godine, koja prikazuje poljskog papu kao slabašnog starca kojeg je oborio meteor.

Postojale su različite interpretacije djela, od onih kako ono prikazuje snagu Crkve jer je unatoč udarcu meteora papa preživio čvrsto se držeći za križ, do onih koji su na umjetnikovu poruku gledali negativnije iščitavajući u njoj kaznu “s nebesa” poslanu od samog Boga, kojeg Crkva ne nasljeduje dovoljno vjerno.

Ipak, Cattelanovo djelo koje je 2000. godine bilo izloženo u Varšavi mnogi su doživjeli kao uvredljivo te je naišlo na negodovanje vjernika.

Kalina je i sam na inauguracijskoj ceremoniji održanoj prošlog četvrtka kazao da je bio ljut na sebe što nije ranije odgovorio na “Cattelanovu provokaciju”.

“Ali sada sam se usprotivio Cattelanovom bespomoćnom papi zgnječenim pod velikom stijenom – likom snažnog pape, snagatora, koji podiže stijenu iznad glave i spreman je baciti je u vode zatrovanog izvora simbolične crvene boje”, kazao je Kalina.