Newman

Komad kostiju svetog Johna Henryja Newmana, koji predstavlja jedinu relikviju ovoga sveca, ukraden je iz Oratorija u Birminghamu, javlja Catholic Herald. Oratorij je vijest ovoj krađi objavio u svojem tjednom izvješću, u kojem piše da je komad kostiju izvađen iz kovčega koji se nalazi u Newmanovom svetištu.

Svećenici su apelirali da se javi osoba koja je eventualno vidjela sumnjivu aktivnost. Newman je 1890. godine pokopan na groblju u Rednalu, koji se nalazi izvan Birminghama.

Njegov grob je iskopan 2008. godine, kada je u njemu pronađen samo komad kostiju te mesingane ručke lijesa i natpisne ploče. Newman je proglašen svetim u listopadu prošle godine.

Posljednja krađa relikvija dogodila se 2012. kada je u Dublinu ukradeno srce svetog Laurencea O’Toolea. Pronađeno je šest godina kasnije u jednom parku.

Sredinom 2017. godine pronađena je i relikvija, komadić mozga don Bosca, koja se nalazila u malenoj staklenci zavezanoj crkvenoj vrpcom. Relikvija je pronađena u stanu 42-godišnjeg Talijana koju ju je sakrio u bakreni čajnik. Počinitelj je relikviju ukrao jer je pogrešno smatrao kako pozlaćeni relikvijar u kojem je bila položena staklena posuda s relikvijom vrijedi mnogo novaca.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net