U mnogim dijelovima svijeta biti svećenik nije nimalo lagan posao, što je posebno točno za Meksiko u kojem je od 2006. godine ubijeno njih više od 30.

Posljednji slučaj dogodio se u srijedu, 5. srpnja, kada je otac Luis López Villa, župnik u mjestu San Isidro Labrador, pronađen mrtav u svojoj sobi oko 20 sati.

Kako piše Catholic News Agency, lokalni mještani u srijedu su čuli buku u obližnjoj župnoj kući, kao da netko provaljuje te su o incidentu obavijestili crkveno osoblje. Međutim, kada su crkvene vlasti dospjele u kuću mogle su samo konstatirati smrt 71-godišnjeg svećenika koji je pronađen zavezanih ruku i nogu te s ubodnim ranama u vratu i prsima.

Policija još nije pronašla krivca.

Kardinal Norberto Rivera, nadbiskup Mexico Cityja, uputio je sućut nadbiskupiji Nezahualcóyotl te cijeloj meksičkoj Crkvi, zamolivši Boga da ubijenom svećeniku podari vječni mir te obrati njegove ubojice. Također, kardinal je pozvao policiju da ovaj “odvratan zločin ne ostane nekažnjen”.

Ubojstva svećenika u Meksiku osobito su se intenzivirala zadnjih godina. Tako je otac Villa već 18. žrtva u posljednjih šest godina.

U rujnu 2016., u razmaku od samo tri dana, oteta su i ubijena tri meksička svećenika.

Također, prije dva mjeseca jedan je meksički svećenik izboden za vrijeme služenja svete mise u katedrali u Mexico Cityju. Otac Miguel Angel Machorro preživio je napad zbog brze reakcije vjernika koji su pozvali hitnu pomoć.

Stalni napadi na svećenike čak su primorali jednog meksičkog biskupa da se sastane s vođama lokalnih bandi.

“Kad sam doznao za prijetnje koje su upućivali svećenicima, od kojih je jedna bila vrlo ozbiljna, odlučio sam se susresti s tim ljudima i razgovarati s njima”, objasnio je biskup Salvador Rangel Mendoza, dodavši kako je vođama rekao da u slučaju smrti svećenika neće moći ništa dogovoriti, te kako će situacija u ovoj meksičkoj državi postati još gora.

Glasnogovornik biskupije Chilpancingo-Chilapa o. Benito Cuenca Mayo ,potvrdio je kako je biskupov susret s vođama bandi spriječio da se prijetnje smrću upućene svećenicima i ostvare, te naglasio kako je mons. Mendoza više puta izrazio spremnost za posredovanjem između lokalnih vlasti i kriminalnih organizacija kako bi na području Guerrera konačno zavladao toliko željeni mir.

Tino Krvavica | Bitno.net