Vatican News je 12. travnja izvijestio da je na Haitiju jedna razbojnička skupina otela deset vjernika: petorica svećenika, dvije redovnice i tri laika. Haitijska biskupska konferencija priopćila je da otmičari traže otkupninu od milijun američkih dolara.

Ta karipska država nalazi se u teškoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi. Tijekom posljednjih petnaest godina uragani, potresi i epidemije doveli su do nestabilnosti u zemlji. Vrlo teške posljedice ostale su nakon potresa 12. siječnja 2010., čija je magnituda iznosila 7 prema Richteru. To je prema nekim izvješćima uzrokovalo smrt 200 tisuća, a prema drugima i oko pola milijuna osoba. U posljednje vrijeme sve su češće otmice i drugi zločini.

Kako je objavio jedan mjesni list, deset vjernika otela je zloglasna banda. Otmica se dogodila manje od dva tjedna nakon što su naoružani razbojnici oteli trojicu protestanata i njihovog pastora. Generalni tajnik Haitijske biskupske konferencije Gilbert Peltrop pozvao je državu na borbu protiv takvih događanja.

Haiti ima oko 10 milijuna stanovnika od kojih 70 posto živi ispod granice siromaštva. Jedna je od je od najsiromašnijih država na kontinentu te ima velikih problema s iseljavanjem stanovništva.

Proteklih mjeseci Crkva i haitijski biskupi upozoravaju na teško stanje, a papa Franjo uputio im je riječi ohrabrenja tijekom uskrsnog Angelusa.

Procjenjuje se da u susjednoj Dominikanskoj Republici živo oko pola milijuna Haićana, većina ilegalno. Stoga je dominikanski predsjednik Luis Abinader u ožujku najavio podizanje zida na granici dužine 380 kilometara. Na taj način vlasti žele stati na kraj ilegalnim migracijama, trgovini drogom i krijumčarenju ukradenih vozila. Do sada su u tu svrhu na granici postavljene zapreke, izvijestio je Vatican News.