Malo više od mjesec dana nakon što su haićanski biskupi upozorili na „eksplozivnu“ i neodrživu situaciju u zemlji, Konferencija haićanskih redovnika i redovnica (CHR) uputila je tešku optužbu protiv predsjednika Jovenela Moïsea koji je još čvrsto na vlasti unatoč tomu što haićansko civilno društvo već dugo traži njegovu ostavku, posebno nakon skandala i korupcije, te isteka njegova mandata.

Haićansko stanovništvo, već izmučeno siromaštvom i bolestima, vidi svoju budućnost sve neizvjesniju, sada ugroženu i pandemijom bolesti COVID-19; naime, 60% stanovništva živi ispod granice siromaštva, inflacija je vrlo visoka, a nedostaje hrane i goriva. Tu je još i nasilje koje provode odredi smrti koji posvuda siju teror u kontekstu gotovo potpune nekažnjivosti – upozorili su biskupi u svom pastoralnom pismu objavljenom 2. veljače. Na Haitiju su, naime, nesigurnost i otmice svakodnevica. Nitko nije pošteđen, te se time stvara strah među stanovništvom.

Prema riječima redovnika i redovnica, sumorna slika koju su biskupi opisali u svom pismu, postaje sve mračnija. Nije donesena ni jedna ozbiljna odluka kako bi olakšala patnje ljudi ili ih zaštitila od nasilja – optužba je sadržana u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Moïseu. Koja je svrha Predsjednika ili Vlade koji nisu u stanju zaustaviti vlak smrti koji svakodnevno sije tugu među stanovništvom – upitali su se članovi Konferencije haićanskih redovnika i redovnica.

Podsjećajući na poziv za promjenu zemlje koji je sveti Ivan Pavao II. uputio prilikom svog apostolskog pohoda Haitiju 1983. godine, haićanski su se redovnici požalili kako se promjena dogodila nagore, a za taj „pad u pakao“ potpuno je odgovoran predsjednik Moïse čija je dužnost – prema njihovim riječima – dati brze i konkretne odgovore zahtjevima naroda, počevši od poštovanja državnih zakona.